Cand trebuie sa montezi anvelopele de iarna ca sa nu iei amenda de la politie? Mare atentie la acest detaliu!

Cand trebuie sa montezi anvelopele de iarna ca sa nu iei amenda de la politie? Mare atentie la acest detaliu!
  • Cand trebuie sa montezi anvelopele de iarna ca sa nu iei amenda de la politie?
  • Mare atentie la acest detaliu!
Distribuie pe Facebook

Cand trebuie sa montezi anvelopele de iarna ca sa nu iei amenda de la politie? Mare atentie la acest detaliu!

<<Informare oficiala despre anvelopele de iarna

Ati citit articolele despre amenzile pe care le risca romanii daca nu au montate anvelopele de iarna la 1 noiembrie si sunteti nedumeriti sau panicati? Nu aveti de ce! Registrul Auto Roman va explica tot ce trebuie sa stii despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar daca vremea inca este insorita in cea mai mare parte a tarii, au inceput sa circule deja informatii menite sa panicheze posesorii de autovehicule, asadar precizam CLAR ca NU exista o data limita pentru montarea acestor cauciucuri si ca TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comerciala, care sunt marcate cu literele M si S (insemnand noroi si zapada – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, indeplinesc cerintele de utilizare in conditiile specifice de iarna prevazute in legislatia nationala rutiera.

Acum, va explicam situatia in detaliu.

Obligativitatea utilizarii anvelopelor de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei a fost introdusa in Romania prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in 2006.

Este important de retinut ca legea NU prevede o data limita de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarna sau o temperatura minima care sa declanseze procesul. Asadar, anvelopele specifice sunt necesare daca masina circula pe un drum public acoperit cu gheata, polei sau zapada, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborarii legii aceste prevederi nu au suferit modificari.

Registrul Auto Roman precizeaza ca denumirea “all seasons” este una comerciala, folosita de producatorii de anvelope, dar care nu are un corespondent in legislatia nationala a Romaniei. Indiferent care este denumirea comerciala a unui pneu, daca acesta este inscriptionat cu literele M si S (insemnand mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el indeplineste cerintele de utilizare in conditiile specifice de iarna prevazute in legislatia rutiera nationala.

"Independent de ceea ce ne spune legislatia, un conducator auto constiincios ar trebui sa stie ca, sub temperatura de 10 grade Celsius, anvelopele pe care le-a utilizat in timpul verii nu mai prezinta acelasi grad de siguranta rutiera", explica ing Cristian Bucur, directorul tehnic al RAR.

Va recomandam ca, inainte de a monta anvelopele, sa verificati anul fabricatiei (DOT) si adancimea profilului (vezi foto). Daca anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitati parerea unui specialist, care sa observe daca exista urme accentuate de uzura.

Sanctiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, in conditiile specificate in lege, este o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (intre 9 si 20 de puncte-amenda), adica intre 1.305 si 2.900 de lei, dar se poate retine si certificat de inmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, daca posesorii de autovehicule respecta legislatia in vigoare si folosesc pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data calendaristica la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M si S, nu risca sa fie sanctionati contraventional>>, conform unei informari publicate pe pagina de Facebook a Registrului Auto Roman.

Distribuie pe Facebook
mai multe