Cati kilometri mai pot sa parcurg dupa ce se aprinde becul de combustibil?

Cati kilometri mai pot sa parcurg dupa ce se aprinde becul de combustibil?
  • Trebuie sa stii consumul mediu si capacitatea rezervorului
  • De obicei, becul se aprinde cand mai ai cam 10% combustibil
  • Valorile sunt estimative
Distribuie pe Facebook

Aceasta este o intrebare pe care si-a pus-o orice sofer, cel putin o data. Calculatorul de bord (daca ai) nu functioneaza intotdeauna ca la carte, asa ca hai sa vedem cum ai putea sa estimezi distanta pe care mai poti sa o parcurgi dupa ce se aprinde becul de combustibil.

Nu exista sofer care sa nu fi mers cel putin o data cu masina "pe rosu". Am un prieten care la un moment dat si-a facut un obicei din a ghici cati kilometri mai poate merge dupa ce i s-a aprins becul de benzina. Colac peste pupaza, nu a ramas niciodata in pana prostului.

La masinile mai noi, distanta pe care o poti parcurge cu combustibilul din rezervor este indicata de computerul de bord, insa acesta nu functioneaza intotdeauna. Sau poate el functioneaza, dar nu iti merge display-ul.

Ce faci in situatia asta? Sau cum estimezi cat mai poti sa mergi cu becul aprins daca ai o masina mai veche, fara computer de bord?

Inainte de toate trebuie sa stii ca aceasta distanta este influentata de mai multi factori, printre care stilul de condus, conditiile meteo, consumul masinii, gradul de inclinatie a drumului, si asa mai departe.

In plus, oricate calcule ai face, rezultatul este unul estimativ, niciodata nu o sa poti nimeri la fix distanta pe care o poti parcurge cu becul de benzina aprins.

Dar sa revenim. De obicei, becul se aprinde atunci cand mai ai circa 10% combustibil in rezervor, la unele masini acest procentaj este mai mic, la altele mai mare. De aceea totul este estimativ.

Pentru a afla distanta, trebuie sa stii doua lucruri: consumul mediu si capacitatea rezervorului. Aceasta din urma il poti afla din talonul masinii, iar consumul mediu...ei bine, sunt mai multe metode sa-l afli daca nu ai computer de bord.

Sa luam ca exemplu o masina cu un consum de 6 litri la 100 de km si un rezervor cu o capacitate de 70 de litri. Intai de toate, se inmulteste capacitatea rezervorului cu 0,1 (cei 10% ai rezervei), iar rezultatul in acest caz este 7. Aceasta cifra se inmulteste apoi cu numarul de km pe care poti sa-i parcurgi cu 1 litru de combustibil.

In cazul nostru, avem 100:6, deci 16.6 km/litru. In final vom avea 7 inmultit cu 16.6, deci 116 kilometri. Cam atat vei mai putea parcurge cu becul de benzina aprins.

Pentru a te apropia cat mai mult de aceasta valoare trebuie sa conduci cat mai preventiv, sa accelerezi progresiv, sa franezi din timp, sa nu faci depasiri, sa nu folosesti aerul conditionat, etc. etc. Cam greu, dar nu imposibil.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 16 Iulie 2018