Ce activitati au romanii atunci cand conduc: stau pe telefon, mananca, fumeaza si flirteaza

Ce activitati au romanii atunci cand conduc: stau pe telefon, mananca, fumeaza si flirteaza
  • 71% dintre romani vorbesc la telefon in timp ce sunt la volan
  • 25% dintre romani mananca atunci cand conduc
  • 4% dintre soferite se machiaza la volan
Distribuie pe Facebook

Claxoane, injuraturi si apostrofari se aud destul de des in traficul din Bucuresti. Mereu motivul pare sa fie diferit, dar sablonul pare sa fie acelasi. De cele mai multe ori, soferii sunt ocupati cu alte activitati decat cea mai importanta: condusul. Pare ingrijorator, dar exact asta se intampla pe strazile din Romania, conform unui studiu facut de o companie britanica. Soferii romani vorbesc la telefon, mananca, beau, fumeaza, in timp ce femeile se mai si machiaza atunci cand sunt in trafic.

Un studiu recent releva lucruri cu adevarat ingrijoratoare despre siguranta la volan. "Soferii romani recunosc ca se angajeaza in mai multe activitati atunci cand conduc sau cand sunt blocati in trafic", spune un studiu facut de LeasePlan Mobility Monitor care a luat in calcul 237 de soferi care au apelat la leasing operational.

Trecand la rezultatele studiului, putem spune ca romanii sunt niste oameni foarte ocupati care incearca pe cat posibil sa faca mai multe lucruri in acelasi timp. Altfel nu putem explica faptul ca 71% dintre cei intervievati au recunoscut ca vorbesc la telefon in timp ce conduc.

Cifra poate fi usor ingrijoratoare, dar daca ne raportam la media europeana, putem spune ca suntem sub aceasta cu trei procente. Totodata, in afara Europei, soferii sunt un pic mai disciplinati si folosesc telefonul in timp ce conduc doar in procent de 69%.

Bineinteles, nu doar vorbitul la telefon este preocuparea romanilor atunci cand sunt la volan. Pe langa asta, soferii incearca de multe ori sa ia micul dejun, pranzul sau chiar cina in timp ce conduc. Mai exact, unu din patru soferi a recunoscut ca obisnuieste sa manance atunci cand merge cu masina.

Aceasta este una dintre cele mai des intalnite cauze ale accidentelor si este recomandat sa nu o faceti, chiar daca traficul este unul greoi si viteza de deplasare este mica. Pe aceeasi lista se adauga bautul si fumatul, asta pentru ca 18% dintre soferi au recunoscut ca beau in timpul condusului, in timp ce 14% dintre soferi fumeaza.

Un caz aparte in zilele noastre este reprezentat de catre cei care folosesc telefonul mobil, dar nu pentru a efectua o convorbire. Unu din cinci soferi a recunoscut ca foloseste telefonul mobil pentru a trimite mesaje. Daca cei care vorbesc la volan pot fi atenti la drum, cei care scriu SMS-uri sau folosesc diferite chat-uri, de multe ori nici nu au ochii indreptati spre drum, riscand mai mult un accident.

Daca activitatile de mai sus sunt destul de comune, trecem la cele inedite. Una dintre ele se refere la construirea unei vieti sentimentale in timp ce esti la volan. Adica flirtatul in trafic.

18% dintre cei intervievati au spus ca flirteaza in trafic cu alti soferi. Cifra este cu 6% mai mare decat la nivel european. Interesant este ca in rezultatele studiului apare ca femeile intre 35 si 44 de ani au spus in proportie de 100% ca nu au flirtat niciodata la volan, dar 34% dintre cele intre 18 si 34 de ani spun ca au flirtat cel putin o data in timp ce au fost blocate in trafic. Un procent asemanator este si in cazul barbatilor intre 25 si 34 de ani. Dar macar acestia nu se machiaza la volan, asa cum fac destule femei...

O cincime dintre soferii din Romania (18%) flirteaza tot timpul sau cateodata atunci cand sunt blocati in trafic. La nivel global, studiul arata ca procentul conducatorilor auto care flirteaza este de 12%. Oricum, concluzia ramane aceeasi: soferii din traficul Romaniei nu prea sunt atenti la trafic, fiind ocupati cu alte activitati nu tocmai sigure.

Distribuie pe Facebook
mai multe