Ce este TURBO-GIRATIA si cum a fluidizat traficul dintr-un oras din VESTUL ROMANIEI

Ce este TURBO-GIRATIA si cum a fluidizat traficul dintr-un oras din VESTUL ROMANIEI
  • Intersectia a fost amenajata sub forma de turbo-giratie
  • Acest concept este raspandit in Olanda si Belgia
  • Traficul in aceasta intersectie este mai lejer ca niciodata
Distribuie pe Facebook

O intersectie intens circulata din Timisoara a fost amenajata sub forma de turbo-giratie iar efectele pozitive s-au vazut numaidecat. Ce este aceasta turbo-giratie afli din randurile de mai jos.

Sensul giratoriu este poate cel mai eficient mod de a intersecta una sau mai multe strazi. In tarile civilizate din vestul Europei aceasta metoda de fluidizare a traficului este folosita de multa vreme si incet incet si-a facut aparitia si pe drumurile patriei.

Turbo-giratie Timisoara

Intersectia de tip giratoriu poate fi de mai multe feluri: mini sens giratoriu, sens giratoriu in forma de lacrima, giratorii controlate cu ajutorul semafoarelor sau sens giratoriu turbo. Acesta din urma mai este cunoscut si sub denumirea de turbo-giratie.

Turbo-giratie Timisoara

Conceptul de turbo-giratie este raspandit in Olanda si Belgia si a fost definit in lucrarile de specialitate abia la sfarsitul anilor '90. Pe scurt, un astfel de sens giratoriu are benzi de rulare bine definite si presemnalizate care ii forteaza pe soferi sa isi aleaga sensul de mers inainte de a intra in giratoriu. In acest fel nu mai avem schimbari neasteptate de directie in mijlocul sensului giratoriu.

Turbo-giratie Timisoara

O astfel de metoda de fluidizare a traficului a fost implementata acum la Timisoara, acolo unde autoritatile au amenajat o intersectie intens circulata sub forma de turbo-giratie. Circulatia rutiera a fost redeschisa fix pe 10 septembrie, asadar in prima zi de scoala, iar traficul a fost mai lejer ca niciodata.

Turbo-giratie Timisoara

"Este prima zi de scoala si va marturisesc ca in anii pe care i-am petrecut in administratie, niciodata intersectia de la Marasti nu a fost verde, in Google Traffic," a scris viceprimarul Dan Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Turbo-giratie Timisoara

"Studiile arata o crestere cu 76% a sigurantei prin utilizarea acestui tip de sens giratoriu, dar si o crestere a capacitatii sensului pana la 140-160%," a mai explicat acesta.

Sursa foto: Facebook/Dan Diaconu si Adevarul

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Turbo-giratie Timisoara
mai multe