Ce masina sa-ti iei daca vrei sa uiti cum e sa-ti lasi juma' de leafa in benzinarie

Ce masina sa-ti iei daca vrei sa uiti cum e sa-ti lasi juma' de leafa in benzinarie
  • De cativa ani incoa' companiile auto s-au pus pe lansat modele cat mai eficiente
  • Multe dintre masinile lansate recent se pot lauda inclusiv cu un consum de numai 3 la suta
  • Eficienta vine insa cu un pret pe masura, care nu de putine ori depaseste 15.000 euro
Distribuie pe Facebook

In Romania nu se-ntampla rar s-auzi vreun carcotas spunand, despre vecinul / colegul / amicul X ca "si-a luat masina de 'nspe mii si n-are 100 de lei de benzina / motorina".

Pe de alta parte, vorba unui prieten: "Eu n-am sesizat ca s-a scumpit benzina, tot de 50 de lei pe saptamana bag". Ati inteles ideea, e destul de important consumul de carburant al unui autoturism, mai ales atunci cand te deplasezi peste tot cu el, nu doar in vacante.

Pana in ultimii ani, cand constructorii de masini s-au hotarat sa acorde atentia binemeritata aspectului eficientizarii costurilor de folosire, consumul mare de carburant era asociat autoturismelor puternice. Desigur, si comparatiile din prezent ale unui Ferrari 458 Italia cu o Toyota Yaris ar indica acelasi lucru.

Asta nu inseamna, totusi, ca nu exista si vehicule destul de puternice care consuma in limitele decentei materiale. Poate ca nu te vei putea lua la-ntrecere cu protagonistii Fast & Furious, dar iata cateva masini care te vor duce la serviciu, in vacante si in vizite la bunici fara sa-ti afecteze bugetul prea mult si la care chiar vei simti cand le alimentezi de 100 de lei:

Volkswagen Polo 1.4 TDI Bluemotion

Are doar 75 CP, dar la dimensiunile sale se simt de parc-ar fi macar 100. E una dintre cele mai dorite masini ale momentului si are un nivel foarte redus de emisii, asa ca-l indragesc chiar si cei mai ecologisti dintre ecologisti.

Bineinteles ca este dotat si cu un sistem Stop & Start, tot cu scopul de a micsora consumul si emisiile. Varianta Diesel in 3 cilindri ajunge la 173 km/h, suficient cat sa poti sa iei o amenda pe autostrazile din Romania.

Va vine sau nu sa credeti, consumul mediu al acestei bijuterii pe patru roti este de 3,1 l / 100 km, iar pretul de la care porneste este de 15.900 de euro.

Renault Clio Energy dCi 90 eco2

Motorul dCi de 1.5l il propulseaza pe simpaticul Clio de ultima generatie cu puterea a 90 de cai. Emisiile sale sunt comparabile cu cele ale VW-ul anterior mentionat, adica de 83g CO2 / km parcurs.

Spre deosebire totusi de Polo, care se adreseaza mai mult burlacilor sau cuplurilor fara copii, modelul celor de la Renault este disponibil si in varianta pentru familisti.

Indiferent daca vei opta pentru un break sau pentru o berlina cu 5 usi, consumul este acelasi si la fel de impresionant: doar 3.2 l / 100 km. Pretul porneste de la 18.700 euro, insa dat fiind faptul ca e de productie aproape autohtona, iti vei recupera investitia pe masura ce-l duci la revizie.

Kia Rio 1.1 CRDI

Acest model a fost catalogat deja drept cel mai sobru de pe piata din categoria sa, iar motorul Diesel in 3 cilindri de care beneficiaza il ajuta sa se deplaseze cu 75 CP. Dispune, de asemenea, de un sistem Stop & Start, care are chiar si o denumire proprie: ISG Stop & Go.

Emisiile sale de CO2 nu se ridica la mai mult de 85g / km, iar consumul este aproape inexistent: doar 3.2 l / 100 km. Din punctul nostru de vedere, micuta coreeana nu se dezice nici in privinta pretului, care porneste de la 15.100 euro.

Opel Corsa 1.3 CDTI EcoFLEX

Aflat deja la cea de-a cincea generatie, Opel Corsa pastreaza motorizarea care a consacrat-o: 1.3 Diesel. E destul de fasneata mititica, avand in vedere ca are la purtator 95 CP. Este disponibila in varianta cu 3 usi, care consuma doar 3.2 l / 100 km, respectiv cu 5 usi, care nu depaseste 3.3 l / 100 km.

Emisiile nu depasesc nici ele 85g / km, insa pretul este usor mai ridicat decat in cazul masinilor mentionate anterior, pornind de la 17.390 euro. Pe de alta parte, beneficiaza de un facelift destul de atragator, asa ca va primi puncte bonus pentru design.

Peugeut 308 1.6 BlueHDi FAP

Pentru cei mai sportivi dintre voi, care nu va multumiti cu 75 - 90 CP, propunem noul Peugeut 308 drept o masina destul de puternica, cu aspect sportiv, care consuma mult mai putin decat ar parea.

Este dotata cu 120 CP si beneficiaza de un sistem de de poluare care elimina din ecuatie aproape in intregime noxele. Motorul sau Diesel in 4 cilindri nu produce decat 84g CO2 / km, iar consumul sau mediu este de 3.2l / 100 km.

Bineinteles ca numarul satisfacator al CP si designul futurist o transforma si intr-una dintre cele mai scumpe masini din topul nostru, pretul sau pornind de la 27.050 euro. Pe de alta parte, odata ce-ai investit in ea, vei uita sa mai investesti in rezervor.

Distribuie pe Facebook
mai multe