COSWORTH a mai facut o minune. Britanicii au stors 250 de cai dintr-un motor cu 3 pistoane ASPIRAT!

COSWORTH a mai facut o minune. Britanicii au stors 250 de cai dintr-un motor cu 3 pistoane ASPIRAT!
  • A rezultat un motor cu trei cilindri si 250 de cai putere
  • Respecta toate standardele de emisii
  • Motorul de pe Valkyrie se tureaza in 11.100 rpm
Distribuie pe Facebook

Britanicii de la Cosworth sunt "vinovati" pentru creearea celui mai puternic motor aspirat din istoria auto, iar aici ne referim la unitatea V12 ce se va regasi sub capota noului Valkyrie. Insa inginerii au mai facut o minune inainte sa asambleze monstrul de 6.5 litri.

Motorul V12 aspirat natural, cu capacitatea cilindrica de 6.5 litri, care va propulsa noul Aston Martin Valkyrie este fara indoiala propulsorul momentului si, daca putem spune asta, un vis umed pentru orice inginer.

Asta pentru ca cei de la Cosworth au reusit ceva incredibil: sa extraga 1.013 cai putere (1.000 hp) dintr-un motor fara supraalimentare sau alte artificii. Mai mult decat atat, puterea maxima este atinsa la 10.500 de rotatii pe minut iar limitarea intra la...11.100 rpm. Aceasta minune a tehnicii cantareste doar 206 kilograme si respecta toate standardele de emisii.

Motor Valkyrie

Dar sa livreze produsul final nu a fost deloc usor, nici chiar pentru o companie cu traditie asa cum este Cosworth. Pentru a fi siguri ca pot dezvolta un asemenea motor care sa respecte absolut toate standardele din prezent, inginerii au transformat mai intai un motor cu patru cilindri intr-unul cu trei, caruia i-au montat o chiulasa custom.

Mai simplu spus, au vrut sa lucreze mai intai pe un motor "la scara", pe un sfert de V12, daca vrei. Totul a durat aproximativ 5 luni, iar la final a rezultat un agregat aspirat natural de 1.6 litri cu trei pistoane, care dezvolta 250 de cai putere. Si da, respecta standardele de emisii. De-abia apoi, Cosworth s-a apucat de construit motorul final, cel de 6.5 litri.

Motor Valkyrie

"Stiam ca dureaza cam 12 - 13 luni sa pornim de la zero si la final sa avem un asemenea motor functional. [...] Nu voiam sa asteptam 13 luni pentru a ne demonstra noua insine ca putem sa livram. Asa, dupa cinci sau sase luni am putut sa afirmam ca 'da, suntem capabili sa livram puterea asta si sa respectam emisiile'," a declarat Bruce Wood, directorul general al Cosworth.

Motor Valkyrie

Motor Valkyrie

Motor Valkyrie

Motor Valkyrie

Motor Valkyrie

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Motor Valkyrie
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 14 Decembrie 2018