Cum sa fii pregatit pentru ITP: 4 lucruri pe care ar trebui sa le verifici inainte de ziua inspectiei

Cum sa fii pregatit pentru ITP: 4 lucruri pe care ar trebui sa le verifici inainte de ziua inspectiei
Daca nu esti pregatit pentru ea, inspectia tehnica periodica poate fi un proces foarte stresant, in special atunci cand se termina cu o respingere. Asta pentru ca atunci cand un automobil este respins la ITP, acesta nu mai poate fi condus pe strazile din Romania pana la remedierea problemelor descoperite. In plus, autoturismele fara ITP valabil nu mai pot circula pe strada, putand fi transportate legal doar cu platforma, iar asta la costuri destul de piperate.
Distribuie pe Facebook

Esecul la inspectia ITP nu-ti poate aduce decat probleme si batai de cap. Tocmai de aceea, inainte sa duci masina la inspectia tehnica periodica, ar fi bine sa o pregatesti pentru acest proces. Din fericire, aceleasi echipamente ITP care sunt folosite de inspector in cadrul ITP-ului, te pot ajuta si pe tine sa descoperi si sa remediezi defectiunile din timp, astfel incat sa nu-ti mai faci nicio grija in timpul inspectiei propriu-zise. Iata ce lucruri ar trebui sa verifici in cadrul propriei tale preinspectii:

1. Franele

Sistemul de franare este cu siguranta unul dintre cele mai importante elemente pentru siguranta unei masini in trafic. Este foarte atent verificat de inspectorii ITP, iar orice nereguli sau defectiuni la acesta iti pot atrage o respingere in cadrul inspectiei. Tocmai de aceea, ar fi o idee buna sa-ti duci masina intr-un service si sa-i faci verificarile necesare pe un stand de frane, inainte sa te prezinti la ITP. Discurile, placutele si chiar conductele de frane trebuie toate sa se afle in cea mai buna stare, asa ca e important sa repari orice defectiuni si sa inlocuiesti piesele deteriorate sau afectate de coroziune.

2. Caroseria

Data fiind varsta si gradul crescut de uzura al automobilelor conduse pe strazile tarii, nu e de mirare ca multe masini au caroseriile afectate de coroziune. In cazul unora dintre automobile, rugina este atat de raspandita incat acestea nici macar nu pot fi ridicate pe un elevator auto fara a fi grav avariate. Un astfel de automobil nu ar avea nicio sansa la inspectia ITP, insa asta nu inseamna ca cele cu urme reduse de rugina sau lovituri nu sunt intr-o situatie mai buna.

Felul in care se prezinta caroseria masinii tale poate influenta foarte mult rezultatul inspectiei. Din acest motiv, ar trebui sa faci o verificare atenta a caroseriei masinii tale, pentru a te asigura ca nu exista gauri, zgarieturi sau urme de rugina pe praguri, portiere sau pe aripi. Apoi, marcheaza-le pe toate si remediaza-le intr-un service auto, inainte sa te prezinti in fata inspectorului.

3. Directia

Fara un sistem de directie bun, nicio masina nu poate fi condusa in siguranta pe strada. De-asta orice inspector ITP va fi foarte atent la acest aspect si va verifica riguros felul in care se comporta automobilul tau cand vine vorba de viraje sau mentinerea directiei de mers. Daca intampini probleme la viraje, fie pentru ca volanul trage intr-o directie sau alta, fie pentru ca masina scoate anumite zgomote cand trece peste o groapa sau un hop, atunci ar trebui sa duci masina la un specialist pentru verificari si reglaje.

4. Sistemul electric, becurile si semnalizarea

Sistemul electric, martorii de bord, farurile si becurile de semnalizare fac parte dintr-un angrenaj care joaca un rol esential in mentinerea securitatii pe drum. Atunci cand acesta nu functioneaza corespunzator, ne poate afecta dramatic gradul de siguranta din trafic. Tocmai de aceea, inspectorul ITP va fi si el vigilent la aceste aspecte. Pentru a fi pregatit pentru inspectie, asigura-te ca toate becurile exterioare sunt functionale indiferent ca vorbim de faruri, semnalizatoare sau stopuri. De asemenea, asigura-te ca martorii de bord nu au erori si ca nu exista probleme de alimentare sau de functionalitate la sistemul electric. Acolo unde este cazul, fa reparatiile si inlocuirile necesare si, cu siguranta, nu vei intampina probleme in cadrul inspectiei.

Distribuie pe Facebook
mai multe