Cum se achita cel mai usor taxa de pod de la Fetesti: SMS, benzinarii sau la fata locului?

Cum se achita cel mai usor taxa de pod de la Fetesti: SMS, benzinarii sau la fata locului?
  • Taxa prin SMS costa la fel ca la plata cash la statia de taxare
  • Plata la benzinarii poate fi achitata si cu cardul
  • Cea mai ineficienta metoda este plata cash la statia de taxare cu coada permanenta
Distribuie pe Facebook

Taxa de pod de la statia de taxare de pe tronsonul autostrazii Fetesti-Cernavoda este un nod in care traficul aglomerat spre litoral se blocheaza. De fapt, se bloca pana anul trecut, cand a demarat optiunea de plata alternativa. Acum, taxa poate fi platita si in alte moduri decat la fata locului.

1. Taxa de pod platita la benzinarii

O metoda buna, dar nu foarte rapida, este plata taxei de pod la benzinariile OMV PETROM, MOL ROMANIA, ROMPETROL, MOL RETAIL COMERT, SOCAR. In acest caz, taxa poate fi achitata inainte de trecerea peste podul de la Fetesti, dar si dupa trecerea, pana la ora 24:00 a zilei urmatoare. Partea proasta este ca in sezon, in benzinarii se face aglomeratie, asa ca nu are rost sa mai stai ca sa achiti si aceasta taxa.

2. Taxa de pod platita prin SMS

De departe, cea mai buna varianta de plata a taxei de pod este prin SMS. Se poate face inainte de trecerea pe pod sau dupa trecere, pana la ora 24:00 a zilei urmatoare. Poti chiar sa platesti pentru un anumit numar de inmatriculare o taxa de pod prin SMS si sa faci trecerea in decurs de 12 luni de la trimiterea SMS-ului. Dupa 12 luni, daca masina pentru a carui numar a fost achitata taxa de pod prin SMS nu a trecut pe pod, taxa isi pierde valabilitatea si e nevoie de un nou SMS.

Taxa pod Fetesti

Cum se achita taxa de pod Fetesti prin SMS in 4 pasi

1. Trimiti SMS la 7577 cu numarul de inmatriculare al masinii, urmat de categoria tarifara a vehiculului (1, 2, 3 sau 4). Autoturismele au categoria 1. SMS-ul trebuie sa fie in formatul urmator, cu numarul de inmatriculare scris legat, dupa care un spatiu, urmat de numarul 1 (pentru autoturisme). De exemplu, B54AGR 1 sau B101PDD 1

2. Primesti SMS in care ti se cere confirmarea finala. Aici ai informatii cu privire la numarul de inmatriculare trimis, categoria tarifara, costul total si ti se solicita confirmarea finala

3. Trimiti inapoi mesaj (dai reply) cu textul DA daca se doreste finalizarea platii. Ai la dispozitie 3 ore de la primirea mesajului de la pasul 2. Daca nu trimiti al doilea mesaj cu DA, plata nu este efectuata si numarul de inmatriculare nu apare in baza de date cu plata facuta, asadar riscati amenda

4. Dupa ce trimiti DA pentru confirmare, primesti ultimul SMS. Aici ti se confirma tranzactia ce contine o serie unica a taxei de pod pentru numarul de inmatriculare mentionat si ti se spune si valabilitatea.

Taxa pod Fetesti

ATENTIE!

  • Cand o sa vezi unde scris PEAJ inseamna PLATA. PEAJ PRIN SMS = 4 PAȘI = 2 MESAJE TRIMISE + 2 MESAJE PRIMITE.
  • Taxa prin SMS la 7577 se face in retelele de telefonie mobila ORANGE ROMÂNIA, VODAFONE ROMÂNIA, TELEKOM MOBILE, TELEKOM FIX și RCS&RDS. Tariful unui SMS este cel obisnuit.
  • Tariful pentru plata prin SMS a unei treceri este 13 lei pentru autoturisme.
  • Prin SMS se poate achiziționa peajul doar pentru 1 trecere
  • Prin SMS se poate achiziționa peajul doar pentru vehicule înmatriculate în România
  • Prin SMS nu se poate achiziționa peajul dacă solicitarea este inițializată din afara teritoriului României
  • In cazul în care se trimite textul în alt format, decât cel prevăzut la pasul 1, acesta nu va fi luat în considerare

Alte informatii suplimentare despre plata taxei de pod de la Fetesti

  • Detalii privind costul total al achiziției peajului prin SMS este comunicat utilizatorului în mesajul text prevăzut la pasul 2 (costul total cuprinde și costul generat de utilizarea serviciului de mesaje scurte)
  • Utilizatorul nu poate considera peajul emis dacă nu a primit mesajul de confirmare prevăzut la pasul 4
  • Categorie tarifară peaj asociată tipului de vehicul:

1 - Autoturism/Marfa MTMA<=3,5 tone
2 - Marfa 3,5 tone<MTMA< 12 tone / Microbuz
3 - Marfa MTMA>=12 tone, <=3 axe / Autocar
4 - Marfa MTMA>=12 tone, >=4 axe

Taxa pod Fetesti

  • Pentru informații suplimentare referitoare la categoriile tarifare se poate trimite la numărul 7577 un mesaj cu textul INFO (0,05 EUR+TVA/SMS trimis)
  • Pentru cartelele preplătite nu se aplică TVA, achiziția fiind efectuată numai dacă există disponibil creditul necesar.
  • Dacă după transmiterea unui mesaj către numarul 7577 nu primiți niciun mesaj este posibil ca pe acel număr de telefon să existe eventuale restricții, motiv pentru care va trebui să luați legătura cu call center-ul operatorului dvs. de telefonie mobilă pentru mai multe detalii.

3. Taxa de pod platita cash direct la statia de taxare

Cea mai proasta varianta este plata la fata locului, la statia de taxare. Adica asa cum se intampla pana acum un an. Si cum oamenii evolueaza, au aparut doua noi metode de plata, cele de sus, astfel incat nu e nevoie sa mai stai la coada ca sa platesti cash. Doar daca esti vreun speriat de bombe sau nu te descurci cu plata prin SMS, desi am scris mai sus pasii mura in gura, sau nu opresti intr-o benzinarie ca sa achiti acolo taxa, trebuie sa te opresti la Fetesti la coada speciala, adica pe primul rand din dreapta, la statia de taxare.

Insa nu are nicio logica sa opresti la statia de taxare ca sa platesti cash, pentru ca poti trece pe randurile cu libera trecerea si sa achiti taxa in cursul zilei sau pana la ora 24:00 a zilei urmatoare. E simplu. Dar este comunist si prosteste sa te opresti la statie ca sa achiti cash, cand ai la dispozitie doua variante mai bune, mai rapide, mai confortabile si care costa la fel.

Distribuie pe Facebook
mai multe