De ce au blocat transportatorii Bucurestiul. Preturile mari la RCA si supraacciza, principalele motive

De ce au blocat transportatorii Bucurestiul. Preturile mari la RCA si supraacciza, principalele motive
  • 7.000 de autobuze, autocare si taxiuri stationate in fata Guvernului
  • RCA-ul si supraaciza la carburanti ii nemultumesc pe transportatori
  • Taxa de drepturi de autor pe muzica ambientala
Distribuie pe Facebook

Dupa cum anuntau in urma cu doua saptamani, transportatorii protesteaza intr-un numar mare in Piata Victoriei, actiunea lor avand un impact inevitabil si asupra circulatiei din Capitala.

Printre motivele pentru care transportatorii au blocat Bucurestiul se numara triplarea preturilor la politele RCA, supraacciza la carburanti, dar si faptul ca sunt obligati sa plateasca drepturi de autor pentru muzica ambientala din autobuze si taxiuri.

7.000 de autobuze, autocare si taxiuri stationate in fata Guvernului

Protestul a fost organizat de patronatele din domeniul transportului public de persoane si autocamioane care se ocupa de transportul de marfa.

Autovehiculele si soferii au ajuns in fata Guvernului inca de la prima ora, mitingul fiind autorizat pentru intervalul orar 9.30 - 15.00. Transportatorii au cerut autorizatie pentru 10.000 de autovehicule, insa Primaria a aprobat doar un numar de 6.000 - 7.000.

Reprezentantii companiilor de transport au prezentat scuze bucurestenilor care sunt afectati de aceasta manifestatie, insa au explicat ca masurile pe care le contesta ii afecteaza pe toti soferii, indiferent daca este vorba despre companii sau persoane fizice.

"Speram ca toti locuitorii Capitalei vor solidariza cu aceasta actiune organizata in interesul general al persoanelor fizice si juridice, pentru reducerea valorilor RCA si eliminarea supraaccizei din preturile carburanților, incepand cu data de 1 ianuarie 2016", au precizat transportatorii intr-un comunicat.

Politia a blocat mai multe artere ale Capitalei din cauza acestui miting. Sunt inchise Soseaua Kiseleff de la Arcul de Triumf - Piata Victoriei si Arcul de Triumf - Piata Presei Libere, strada Paris si breteaua care face legatura dintre Bd. Iancu de Hunedoara si Piata Victoriei.

De la ora 17.00 traficul revine la normal. De asemenea, cei care parcau de obicei in fata Guvernului vor trebui sa gaseasca alte locuri de stationare.

RCA-ul si supraaciza la carburanti ii nemultumesc pe transportatori

Cea mai mare nemultumire a soferilor este faptul ca pretul politelor RCA a crescut galopant in ultimele 6 luni, fiind anuntate noi majorari ale preturilor si pentru anul viitor. Companiile care activeaza in acest domeniu au platit polite si cu 300% mai scumpe decat la inceputul anului.

Motivul invocat de companiile de asigurari pentru aceste cresteri este falimentul Astra si platirea despagubirilor de catre celelalte 9 firme ramase active. ASF a facut verificari in acest sens pe parcursul lunii decembrie si a solicitat deja recalculari in unele cazuri.

Supraacciza de 7 centi la litrul de carburant este si ea contestata. O masura controversata inca de cand a fost impusa de cabinetul Ponta, la 1 aprilie 2014, aceasta taxa ar fi trebuit sa fie eliminata din 1 ianuarie 2016.

In luna august insa, ministrul Finantelor de la acea vreme a anuntat ca ea va ramane in vigoare urmand sa fie eliminata la inceputul lui 2017.

Taxa de drepturi de autor pe muzica ambientala

Exista insa si un al treilea motiv care ii scoate pe transportatori in strada. Acestia sunt obligati sa plateasca drepturi de autor pentru muzica difuzata in autobuz, autocar sau taxi.

"Solicitam sprijin pentru modificarea legii privind dreptul de autor ai drepturile conexe, astfel incat operatorii de transport sa fie exonerati de obligatia de a plati lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt ca autovehiculul este dotat cu un aparat de radio.

Sa se procedeze ca in Uniunea Europeană, sa fie platita o singura taxa la inmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane", spun reprezentantii firmelor care transporta persoane.

Legea le impune transportatorilor rutieri de persoane sa plateasca intre 10 si 80 de lei pe luna per mijloc de transport (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz sau autocar) pentru muzica din masina.

Si transportatorii feroviari, aerieni, navali cat si cei cu mijloace pe cablu (telecabina, telegondola) platesc aceasta taxa. In plus, soferii trebuie sa achite aceste sume retroactiv, pe 3 ani.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 17 Decembrie 2015