De ce prefera soferii care trec pe A2 coada in locul SMS-ului?

De ce prefera soferii care trec pe A2 coada in locul SMS-ului?
  • De ce prefera soferii care trec pe A2 coada in locul SMS-ului?
  • Intre frica de amenda si neincredera in sistem
  • Un sistem de 180.000 de euro
Distribuie pe Facebook

Primavara asta, Compania de Drumuri si Autostrazi (CNADNR) anunta cu mandrie ca a rezolvat problema aglomeratiei care se formeaza la statia de la Fetesti, implementand un sistem de plata prin SMS si dandu-le soferilor posibilitatea sa achite taxa respectiva in orice benzinarie. Fast-forward pana in prezent, in plin sezon estival, iar cozile sunt tot acolo unde le-am lasat vara trecuta.

CNADNR a dat un raspuns oficial in aceasta privinta si se pare ca realitatea de pe teren e conforma cu cea de pe foaie. 40% dintre soferii care au trecut pe Autostrada Soarelui au preferat sa plateasca in continuarea taxa de pod cash, la ghiseu.

In cifre, situatia de la Fetesti arata cam asa: din 30 aprilie, de cand sistemul e functional, pana la finalul lui iulie, s-au incasat 30.345.406 de lei in total. Din aceasta suma, 12.113.708 lei au fost platiti cash, la ghiseu; 13.636.886 de lei au fost incasati in benzinarii, iar restul de 4.594.812 lei prin SMS.

Asadar, SMS-ul a fost folosit de doar 15% dintre soferi, iar 40% dintre ei au preferat sa faca o scurta oprire pe autostrada si sa plateasca direct la sursa taxa de pod.

Intre frica de amenda si neincrederea in sistem

De ce stau totusi soferii la statia de taxare de la Fetesti? Am putea sa ne grabim cu judecatile si sa cautam raspunsuri in comunism, cel care ne-a invatat sa ne aliniem constiincios oriunde vedem o coada, insa am putea si sa intelegem pe undeva reticenta oamenilor de a se increde in vreun sistem "garantat" de o companie de stat.

Explicatiile celor care prefera coada in locul SMS-ului sunt destul de simple: nu sunt convinsi ca functioneaza si vor sa fie siguri ca nu se vor trezi cu amenda acasa, amenda care e de 10 ori valoarea taxei, adica 130 de lei pentru autoturisme.

Ce-i drept, nu prea ii poti judeca pe soferii care nu au incredere in sistemul de plata prin SMS al celor de la CNADNR, care, stim cu totii, are la activ si alte chixuri. Unii dintre cei care prefera coada spun si ca e mai usor sa piarda cateva zeci de minute acum decat mai tarziu cand se vor judeca cu cei de la drumuri pentru ca le-au trimis acasa o amenda data pe nedrept.

Daca ne gandim la faptul ca fiecare plata la ghiseu dureaza in medie 10 minute, ne dam seama imediat ca formarea coloanelor este inevitabila. Dar mai exista o explicatie pentru coada: oamenii pur si simplu nu stiu ca pot sa plateasca prin SMS sau se aseaza la coada din obisnuinta si din inertie.

Vad o coloana si stiu sigur ca trebuie sa dea niste bani acolo. Efectul poate fi si invers, vad ca nu e bariera si cred ca o fi o noua schimbare sau hotarare de-ale Guvernului si trec nestingheriti. In maximum 6 luni se trezesc insa cu amenda acasa.

Un sistem de 180.000 de euro

Primul test de foc al platii prin SMS a fost dat in weekend-ul prelungit de 1 mai. Dupa cele 3 zile libere, au venit si rezultatele: soferii au vazut barierele scoase si au trecut fara sa stea prea mult pe ganduri.

De fapt, nici cei de la Drumuri pare ca nu au stat prea mult pe ganduri inainte sa dea drumul sistemului, cu toate ca nu era bine pus la punct. Totul s-a incheiat cu multe amenzi date celor care nu deschisesera televizoarele, ziarele sau Facebook-ul ca sa afle de sistemul nou.

Pentru a implementa plata prin SMS a taxei de pod, CNADNR a platit 180.000 de euro. E greu insa de identificat pe ce a cheltuit banii, deoarece acelasi sistem este folosit si pentru plata rovinietei, asadar camerele pentru identificarea celor care nu au platit taxa erau deja amplasate pe drum inca de acum cativa ani.

Bineinteles, acesta are si cateva hibe: nu poate identifica tonajul masinii, asa ca un TIR poate trece linistit platind taxa pentru un autoturism, iar cand vine vorba despre numerele straine e total neputincios.

Daca ai drum la mare zilele astea, iti reamintim ca plata prin SMS a taxei se poate face printr-un mesaj la numarul 7577, in care scrii numarul de inmatriculare si categoria vehiculului (conform tabelului de mai jos).

Vei primi inapoi un mesaj prin care ti se cere confirmarea pentru cerere, trimiti confirmarea (DA) si poti sa iti vezi linistit de drum. Poti plati taxa in 24 de ore de la trecerea pe pod.

Categorie vehicule taxa Fetesti

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 5 August 2015