Deznodamantul unui scandal monstru. Gigantul japonez Takata a solicitat oficial falimentul

Deznodamantul unui scandal monstru. Gigantul japonez Takata a solicitat oficial falimentul
  • Takata a solicitat oficial falimentul
  • Compania nipona va fi cumparata de Key Safety Systems
  • Valoarea tranzactiei s-ar ridica la 1,6 miliarde de dolari
Distribuie pe Facebook

Potrivit celor mai recente informatii, gigantul japonez Takata si-a cerut oficial falimentul in Statele Unite si in Japonia. Toate lichiditatile vor fi cumparate de o companie americana, intregul proces urmand sa se finalizeze anul viitor.

In ultimii ani industria auto a trecut prin doua scandaluri, unul mai mare decat celalalt. Pe de-o parte ii avem pe nemtii de la Volkswagen cu al lor Dieselgate, iar de cealalta parte pe japonezii de la Takata. Din nefericire, actiunile acestora din urma au dus la decesul mai multor persoane.

Insa dupa ani de negocieri si de despagubiri, a venit momentul pentru un deznodamant, oarecum inevitabil. Gigantul nipon si-a cerut oficial falimentul atat in Statele Unite ale Americii cat si in Japonia, iar analistii Bloomberg numesc aceast caz drept "cel mai mare esec al unui producator japonez de dupa razboi."

Vestea buna pentru compania care a revolutionat airbag-urile in ultimii 84 de ani este ca nu va disparea de pe piata, ci va fi cumparata de americanii de la Key Safety Systems, o companie detinuta de gigantul chinez Ningbo Joyson Electronic Corp.

Aceasta vor cumpara toate lichiditatile Takata pentru 1.6 miliarde de dolari, iar potrivit surselor, vor pastra majoritatea angajatilor, daca nu chiar pe toti. Potrivit surselor, compania japoneza are datorii de aproximativ 15 miliarde de dolari.

In ciuda acestei achizitii, Key Safety Systems nu se va atinge de divizia de airbag-uri, care a luat de curand un imprumut in valoare de 2 miliarde de dolari pentru a-si putea continua operatiunile. Bursa din Tokyo a anuntat ca actiunile Takata au scazut cu 95% din ianuarie 2014, asa ca acest deznodamant era oarecum asteptat.

Gigantul japonez are si in Romania trei fabrici, dintre care doua la Arad unde se produc volane si centuri de siguranta, si una la Sibiu, care produce airbag-uri.

Distribuie pe Facebook
mai multe