Din 2015, britanicii se vor plimba cu masini fara sofer

Din 2015, britanicii se vor plimba cu masini fara sofer
  • Incepand cu 2015, locuitorii oraselului britanic Milton Keynes se vor putea plimba cu masini fara sofer
  • Modelele, care nu necesita sofer, vor putea transporta pana la doua persoane simultan, la o viteza de 19 km/h
  • Proiectul masinilor autonome pentru transportul public va costa 1.5 milioane de lire sterline
Distribuie pe Facebook

Incepand cu 2015, locuitorii oraselului britanic Milton Keynes se vor putea bucura de un transport in comun mai special. Aici va functiona o flota de 20 de masini autonome, capabile sa transporte maximum doi pasageri la viteze de pana la 19 km/h.

Anuntul a fost facut recent de Vince Cable, ministrul delegat pentru afaceri din Marea Britanie. Astfel, pana in 2017, proiectul masinilor fara sofer va fi extins la 100 de astfel de vehicule, ce vor imparti acelasi trotuar cu pietonii, insa vor fi echipate cu senzori pentru a evita coliziunile.

"Capsulele", care nu necesita sofer, vor putea transporta pana la doua persoane simultan, la o viteza maxima de 19 km/h. Ele vin echipate cu o tehnologie Hi-Tech care le va permite celor aflati inauntru sa isi verifice e-mailul si sa navigheze pe internet in timp ce sunt transportati catre destinatia aleasa,

"Pana in 2050, foarte putine, daca nu chiar nici una, dintre masinile noi vor fi propulsate numai de motorul traditional cu ardere interna, asa ca este foarte important ca industria auto din Marea Britanie sa se alinieze trendului tehnologic care promoveaza emisii scazute de carbon", a punctat Vince Cable.

Momentan, nu se cunosc specificatiile exacte ale capsulelor autonome, insa o imagine a unui prototip arata un vehicul cu trei roti, care are un panou prin care pasagerii pot vedea afara si care are rolul de usa.

Fiecare calatorie va costa 2 lire, insa este posibil ca pretul sa sufere modificari. Ruta initiala pentru aceste masini autonome va fi cuprinsa intre gara si un mall aflat in centrul orasului, o distanta care acum se parcurge intr-o plimbare de 20 de minute. Proiectul masinilor autonome pentru transportul public va costa 1.5 milioane de lire sterline.

Masinile autonome nu sunt o noutate pentru industrie, marile companii de profil precum Nissan, Toyota sau Volvo lucrand in prezent la aceasta tehnologie. In America, gigantul Google s-a implicat activ in dezvoltarea sa si se lauda astazi cu masini autonome care au parcurs peste 640.000 de km fara nici un accident.

Distribuie pe Facebook
mai multe