E dovedit: copiii sunt un pericol mai mare ca folosirea telefonului in masina

E dovedit: copiii sunt un pericol mai mare ca folosirea telefonului in masina
  • Un copil distrage atentia soferului de 12 ori mai mult decat vorbitul la telefon
  • Un sofer isi ia ochii de la drum mai mult cand are un copil la bord
  • Parintii care conduc tind sa se intoarca mai mult cu privirea in spate
Distribuie pe Facebook

Copiii in masina sunt un pericol mai mare pentru cei aflati la volan decat folosirea telefoanelor mobile, releva un nou studiu citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Ceea ce pana acum doar se presupunea, acum este o realitate confirmata de cercetatori: copiii ii perturba pe soferi si fac sa nu mai fie atenti la drum, existand riscul de accidente rutiere.

Astfel, oamenii de stiinta au demonstrat ca cei mici sunt mai periculosi pentru soferi decat vorbitul la telefon sau schimbarea unui CD cu muzica.

La studiul realizat de oamenii de stiinta din cadrul Centrului de monitorizare al accidentelor din cadrul Universitatii Monash, Melbourne, Australia, au participat 12 familii. Masinile lor au fost monitorizate pe o perioada de trei saptamani, cu ajutorul a patru camere video instalate in interiorul vehiculelor.

Copiii distrag atentia soferilor de 12 ori mai mult decat telefonul mobil

Media de varsta a copiilor a fost intre 1 si 8 ani, iar cercetatorii au analizat un numar de 92 de calatorii cu masina. Ei au cautat sa afle care sunt motivele pentru care parintii aflati la volan sunt distrasi de la drum pentru o perioada mai mare de doua secunde.

Astfel, in 90 din cele 92 de cazuri studiate, cercetatorii au observat ce soferul isi ia ochii de drum pentru aproximativ trei minute si 22 de secunde. Toate acestea se petrec in timpul unei calatorii de 16 minute, iar barbatii sunt ceva mai neglijenti din acest punct de vedere decat femeile.

In cele mai multe cazuri, cei care au reusit sa afecteze atentia soferului au fost copiii aflati pe bancheta din spate (12%), comparativ cu folosirea telefoanelor mobile (1%).

In ceea ce privesc cele mai frecvente modalitati de distragere, pe primul loc s-au situat miscarile de intarcere a parintelui catre copilul aflat pe scaunele din spate si supravegherea acestuia in oglinda retrovizoare (76.4%), conversatiile soferului cu cel mic (16%) si ajutorul acordat copilului, cum ar fi deschiderea sticlei cu apa etc. (1%).

Distribuie pe Facebook
mai multe