Furturile auto din Romania: intre gainarie si crima organizata

Furturile auto din Romania: intre gainarie si crima organizata
  • Furturile auto au scazut in ultimii 4 ani
  • Hotii prefera sa plaseze autoturismele in afara zonei UE
  • Respectarea legii nu te fereste de riscuri
Distribuie pe Facebook

Iti vine sa crezi sau nu, nivelul furturilor auto raportate in Romania in ultimii patru ani este in scadere continua. Rapoartele intocmite de Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane scoate in evidenta situatii de-a dreptul hilare privind preferintele infractorilor care actioneaza pe plaiurile mioritice.

Hotii de autoturisme din tara noastra par deja impartiti in doua tabere, conform ultimelor cifre statistice date publicitatii de IGPR: gainarii, cu apetit deschis catre modelele "vintage" ale marcii autohtone Dacia, si profesionistii, care au dezvoltat o afacere din furtul marcilor germane cu priza mare la public.

Desi majoritatea autoturismelor de lux furate parasesc teritoriul tarii catre state din zona non-UE, se mai pot intalni si cazuri in care, din targ, te poti pricopsi cu un autoturism furat, desi intentiile tale sunt din cele mai nobile.

Dacia clasica, foarte apreciata la fier vechi

Daca in 2011, 887 de proprietari de autoturisme Dacia se uitau lung dupa masinile evaporate peste noapte din parcare, in 2013 numarul lor se redusese la 375 de pagubiti, multi dintre acestia fiind posesori ai unor stravechi exemplare de 1300 si 1310.

In ciuda "patriotismului" de care au dat dovada hotii in ultimul an, politistii banuiesc ca aceste automobile au fost de fapt dezmembrate si vandute bucata cu bucata, la fier vechi. In functie de pretul fierului, hotii au stors de la un centru de colectare o suma cuprinsa intre 750-900 lei / masina.

Marfa nemteasca, la mare pret

Audi, Volkswagen, BMW si Mercedes sunt reale tentatii pentru hotii care au dezvoltat adevarate retele de contrabanda cu masini furate si piese rezultate din dezmembrarea acestora.

Cat de repede se misca politia in aceste cazuri, greu de spus! Pentru modelele mai noi, dotate cu sistem de supraveghere prin satelit, sarcina de a identifica automobilul devine floare la ureche. In alte cazuri, insa, lucrurile merg macabru de lent, spre disperarea pagubitilor care isi plang necazul pe internet:

"Mi-au furat masina azi dimineata la ora 5.00, eu am constatat la ora 9:30. Politia a venit dupa o ora si mi-a zis ca e deja data in consemn la frontiera, la ora 15.00 am fost in vama la Siret de curiozitate si masina nu era data in consemn. Mai mult, dupa lege, controalele la acte se fac prin sondaj. Am paguba de 15.000 euro, am ramas cu doua chei. Am dat o gramada de bani pe reparatii la cutia multitronic, ca in final sa raman fara masina. Asta e, traim in Romania...", se plange F.M., fost proprietar al unui Audi A4 1.9 TDI de 131 CP.

Cu toate acestea, numarul furturilor de automobile de lux "sustrase" in tara noastra s-a redus la doar 250 de cazuri inregistrate anul trecut, in timp ce in urma cu trei ani, politistii aveau pe cap 201 Mercedes-uri furate, alte 192 de Volkswagen-uri disparute fara urma si 170 de autoturisme marca BMW.

Reteaua pan-europeana

In general, hotii prefera sa plaseze autoturismele furate in tari precum Albania, Ucraina, Serbia si Belarus, pentru a scoate masina in afara zonei UE. Insa nu de putine ori te poti trezi cu un automobil furat din Romania sau din alta tara europeana, expus la vanzare intr-un targ auto.

La sfarsitul saptamanii trecute, trei autoturisme furate din Romania, Italia si Franta au fost depistate de politistii constanteni pe strazile orasului, fiind scoase la vanzare de acelasi individ. Prada in valoare de 48.500 lei, constituita dintr-un Ford Ka, un BMW X3 si un VW Passat, a fost retinuta de politisti.

Respectarea legii nu te fereste de riscuri

Chiar si in cazul in care respecti toti pasii legali (incheierea contractului de vanzare-cumparare, verificarea autenticitatii la RAR etc.), tot nu poti respira usurat. In cazul in care furtul este declarat dupa ce achizitionezi masina, te poti trezi fara drept de proprietate asupra automobilului.

Ce-i drept, pana la finalizarea anchetei, poti sa te bucuri de sofat adresand o cerere in acest sens tribunalului. Dupa aceea, recuperarea daunelor cade exclusiv in sarcina ta.

Distribuie pe Facebook
mai multe