Gabriela Firea s-a razgandit: platesc vinieta toate masinile poluante, indiferent de judetul in care sunt inmatriculate

Gabriela Firea s-a razgandit: platesc vinieta toate masinile poluante, indiferent de judetul in care sunt inmatriculate
  • Gabriela Firea anunta modificari la proiectul Oxigen
  • Vor plati vinieta toate masinile poluante
  • Taximetristii vor fi obligati si ei sa respecte noile reglementari
Distribuie pe Facebook

Primarul General al Capitalei a revenit asupra unor articole din asa-numitul proiect Oxigen, prin care doreste reducerea poluarii din Bucuresti. Acest proiect se afla in dezbatere publica timp de 45 de zile.

Gabriela Firea anunta la mijlocul lunii august revolutia prin care vrea sa reduca la minim poluarea din Bucuresti. Proiectul, care ar urma sa intre in vigoare din ianuarie 2020, a fost denumit sugestiv Oxigen.

Concret, Primarul Capitalei voia sa impuna o vinieta speciala pentru intrarea in Bucuresti, pentru masinile din alte judete, iar autovehiculele poluante, cu o norma mai mica de Euro 3, sa fie interzise in zona centrala.

Proiectul, aflat in dezbatere publica 45 de zile, a starnit numeroase controverse astfel ca acum edilul a revenit asupra unor articole. Asadar, potrivit noilor propuneri, vinieta se va plati de toate masinile, in functie de normele de poluare si nu in functie de locul in care sunt inmatriculate.

"Desi corect este ca taxele si impozitele si pe masini (care circula zilnic sau tranziteaza capitala) sa fie incasate in Bucuresti si nu in alte judete," a tinut sa precizeze Firea pe Facebook.

Ramane in picioare articolul care interzice accesul masinilor non Euro, Euro 1 si 2 in zona centrala a Capitalei. Acestea vor plati insa vinieta pentru restul teritoriului municipiului Bucuresti. Firea se gandeste sa includa si vehiculele Euro 3 alaturi de cele mentionate mai sus, dar inca analizeaza aceasta modificare.

De asemenea, taximetrele, masinile industriale care lucreaza in constructii si care polueaza, sau autocarele, vor fi si ele obligate sa respecte noile reglementari. Firea a anuntat deja ca poarta discutii cu "firmele care detin taximetre, precum si cu taximetristii independenti" si ca impreuna spera sa gaseasca o solutie.

In ceea ce priveste firmele de constructii "s-a initiat deja un dialog si incercam pe cat posibil ca aceste transporturi poluante sa aiba loc noaptea" iar masinile vechi sa fie pe cat posibil schimbate.

Gabriela Firea vrea totodata sa-i ajute pe locuitorii din zona centrala a Bucurestiului sa-si achizitioneze o masina nepoluanta, sau sa le ofere in schimbul masinilor poluante vouchere cu care acestia sa-si achizitioneze electrocasnice.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 2 Septembrie 2019