Gata cu masina murdara in vacanta! Cum sa o cureti cand nu gasesti spalatorie

Gata cu masina murdara in vacanta! Cum sa o cureti cand nu gasesti spalatorie
Plecarea in vacanta, intr-o zona retrasa, te poate lasa fara vreo spalatorie in preajma cand ti-e lumea mai draga. Daca nu vrei sa iti pastrezi masina cu aspectul unui automobil recent iesit dintr-o tura de Paris - Dakkar pe tot parcursul sejurului, nu ai decat sa improvizezi. Operatiunea ascunde cateva secrete de care ar trebui sa tii seama, dar si niste trucuri catre iti pot usura munca.
Distribuie pe Facebook

Tine-te departe de pericole

Circulatia pe drumuri invelite cu criblura, excrementele pasarilor sau noroiul lipit de caroseria masinii se dovedesc adevarate pericole pentru stratul protector de vopsea al masinii tale. Bitumul si mizeria lipita de masina afecteaza in timp rezistenta vopselei auto, iar gainatul de pasare uscat este un puternic agent coroziv.

Cauta locuri umbrite atunci cand iti parchezi masina, pentru a feri atat exteriorul, cat si materialele din interior de expunerea la radiatiile solare.

Incepe de la roti

Cand speli masina cu ce ai la indemana (o galeata cu apa, sampon, lavete si bureti), este bine sa o ai parcata la umbra. Apa se va evapora mai greu si nu vei ramane cu pete de detergent pe vopsea. Incepe cu rotile, astfel vei evita sa improsti apoi mizeria pe panourile caroseriei.

Foloseste un burete diferit pentru curatarea zonei inferioare. Rotile si pragurile sunt adevarate colectoare de mizerie la drum lung, iar buretele tau va iesi sigur "sifonat" din aceasta proba. Spala masina pe bucati, pentru a nu lasa substantele de curatire sa se usuce pe vopsea.

Ce sa nu folosesti

Nu aplica un jet puternic de apa din prima. Mizeria stransa iti poate zgaria vopseaua. Nu incerca sa speli masina cu detergent de vase, deoarece poate ataca lacul acesteia. Cumpara-ti bureti naturali, de mare, in locul buretilor obisnuiti.

Partile tari ale buretilor sintetici, imbacsite de nisip, pot zgaria vopseaua mai mult decat crezi. Nu freca excesiv o zona in care o depunere este rezistenta - poti provoca matuirea vopselei!

Improvizatii utile

Este posibil sa te trezesti intr-o zona uitata de Dumnezeu si sa nu ai de unde cumpara un sampon auto bun. Poti improviza, fara sa iti pui masina in pericol: samponul auto poate fi inlocuit cu balsam de par.

Lanolina continuta de acest produs cosmetic va actiona ca un factor de protectie pentru vopsea. Murdaria mai rezistenta poate fi curatata cu cola. Ai grija doar sa nu o lasi prea mult timp pe masina, altfel iti va ataca si vopseaua.

Amoniacul este un bun agent de curatare pentru parbriz si stergatoare. Pune un sfert de ceasca de amoniac intr-o cana de apa si sterge-le. Solutia de spalat parbrizul poate fi inlocuita cu un amestec de patru cani de apa, trei cani de votca si doua lingurite de detergent de vase.

Ce ar trebui sa ai in trusa de curatare

Masina ta ar trebui utilata cu o trusa cosmetica pentru astfel de ocazii neprevazute. Aceasta ar trebui sa contina: sampon auto, bureti de mare sau manusi din blana de oaie, solutie spray de curatare pentru roti, lavete pentru spalarea plasticului din interior si prosoape din microfibra pentru stergerea masinii.

Daca ai de gand sa previi si aparitia petelor pe tapiterie, mocheta sau plafon, poti sa iti cumperi un aparat de curatat cu aburi. Costa aproximativ 100 lei.

Prevenirea, mama masinii curate in vacanta

Pintre cele mai afectate elemente ale unei masini de impuritati sunt barele de protectie, stopurile, proiectoarele, farurile, muchiile portierelor si capota.

La drum lung, acestea vor prinde un aspect "ciuruit", dat de micile proiectile antrenate de masina ta sau de autovehiculul din fata. Seturile de folii protectoare iti vor pastra vopseaua intacta pentru mai mult timp.

Pretul pentru un set complet de protectie a acestor elemente se ridica la aproximativ 600 lei. Sunt utile atat vara, cat si iarna, cand autoturismul tau este supus unui tir constant de material antiderapant imprastiat pe sosele. Poti constata utilitatea lor mai ales atunci cand incerci sa iti vinzi masina si vrei sa scoti un pret cat mai bun.

Verifica insa ca nu cumva sa detii un model cu folii aplicate direct din fabrica. Volkswagwen Passat, Audi A4 si A6 sau Renault Laguna ies pe poarta uzinei cu folii aplicate pe zonele sensibile.

Distribuie pe Facebook
mai multe