Intalnire importanta a Premierului Romaniei cu presedintele Ford, la Detroit.

Intalnire importanta a Premierului Romaniei cu presedintele Ford, la Detroit.
  • Dacian Ciolos va avea o intrevedere cu presedintele Ford
  • Cei doi vor discuta despre cresterea productiei de motoare la fabrica de la Craiova
  • Un alt subiect il reprezinta asamblarea de masini electrice
Distribuie pe Facebook

In cadrul vizitei oficiale a Premierului in SUA, Dacian Ciolos doreste sa discute cu presedintele Ford un set de propuneri pentru a evita returnarea unei parti din ajutorul de stat acordat producatorului american.

Dupa ce va vizita uzina Ford de la Detroit, prim-ministrul Romaniei va discuta cu Mark Fields despre cresterea productiei de motoare la fabrica de la Craiova, precum si posibilitatea asamblarii de masini electrice.

In anul 2007, producatorul american a preluat 72,4% din capitatul societatii Automobile Craiova pentru care a platit nu mai putin de 57 de milioane de euro. Odata cu venirea crizei financiare mondiale, in 2012, statul Roman i-a acordat un ajutor de 75 de milioane de euro companiei de peste Ocean.

In cadrul acestui acord, Ford urma sa produca pana la finalul lui 2017 810,000 de automobile si 1,5 milioane de motoare la fabrica din Banie. Cum productia anuala de masini nu atinge nici 100,000 de unitati, pentru a nu fi nevoiti sa restituie o parte din bani statului roman, americanii vor incepe de anul viitor sa construiasca un nou vehicul la Craiova, respectiv EcoSport, si sa compenseze productia scazuta de automobile prin cresterea volumului de motoare.

Pe de alta parte, nici statul roman nu si-a indeplinit pe deplin promisiunile, astfel ca o infrastructura rutiera necesara din punct de vedere logisctic activitatii Ford de la Craiova a ramas doar un vis frumos.

Deoarece moda masinilor electrice ia o din ce in ce mai mare amploare la nivel global, Romania doreste ca aceste modele "verzi" sa fie din ce in ce mai prezente in peisajul autohton. Pentru ca acest obiectiv sa poata fi indeplinit, premierul va incerca sa ii convinga pe cei de la Ford sa inceapa dezvoltarea unor capacitati de productie destinate automobilelor electrice. Mai mult de atat, Guvernul vrea sa deschida in urmatorii ani 10,000 de prize pentru incarcarea acestor masini.

Oricat ati crede ca romanii sunt rezervati cand vine vorba de masini electrice, cifrele tind sa va contrazica. Desi mai are mult pana sa putem vorbi de o adevarata retea de masini electrice in Romania, cifrele arata ca anul trecut au fost achizionate 332 de automobile "verzi", cu 111% mai multe decat in 2014. Desigur, nu este mult, dar este un punct de pornire foarte bun.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 23 Mai 2016