Legea foliei auto: ce trebuie sa stim ca sa nu luam amenda si sa NU ramanem fara talon

Legea foliei auto: ce trebuie sa stim ca sa nu luam amenda si sa NU ramanem fara talon
  • Folii auto sunt legale doar in anumite conditii
  • Nerespectarea prevederilor se pedepseste aspru
  • Soferii risca amenzi de pana la 2900 lei
Distribuie pe Facebook

Cu toate nu mai reprezinta demult o noutate absoluta, foliile auto raman in continuare un mister pentru soferii din Romania. Daca si in ce conditii sunt acestea legale, aflam chiar din randurile urmatoare.

Considerata de unii doar un simplu moft, folia auto are multiple beneficii reale, ce depasesc cu mult latura estetica. Protectia UV - adica impotriva razelor ultraviolete, dar si cea termica se numara printre principalele avantaje ale acesteia.

Geamurile fumurii vin insa si cu un risc major pentru soferi, in sensul ca nerespectarea prevederilor actuale se poate traduce printr-o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni. Vorbim de pana la 20 de puncte, respectiv 2900 lei.

Pentru a evita o astfel de situatie, conducatorii auto sunt sfatuiti sa monteze exclusiv folii omologate RAR, la un agent economic autorizat de Registrul Auto Roman pentru aceasta activitate. Alte reguli de care trebuie sa se tina cont sunt:

- Indiferent de tehnologia de montaj (cu sau fara demontare), folia de plastic se aplica numai pe partea interioara a geamurilor, relativ la vehicul;

- Nu se aplica niciodata folii din material plastic, indiferent de valoarea transmitantei luminii pe parbrizul autovehiculelor;

- Pentru geamurile, altele decat parbrizul, aflate in campul de vizibilitate catre inainte al soferului, transmitanta normala a luminii pentru ansamblul format din geamul initial si folia aplicata nu trebuie sa fie mica de 70%. Rezulta ca o folie cu o transmitanta a luminii de minim 70% se poate aplica pe geamurile mai sus mentionate numai daca acestea sunt clare (necolorate).

- Pentru geamurile aflate in campul de vizibilitate spre inapoi al soferului, transmitanta normala a luminii pentru ansamblul format din geamul initial si folia aplicat nu trebuie sa fie mica de 70%. Totusi, daca autovehiculul este dotat cu doua oglinzi retrovizoare exterioare (stanga si dreapta), aceste geamuri se considera ca nu mai fac parte din campul de vizibilitate catre inapoi si drept urmare transmitanta luminii pentru ansamblul format poate fi mai mică de 70%.

- Daca autovehiculul este echipat cu lampa suplimentara de stop (S3, S4) instalata in interiorul habitaclului si a carei lumina este difuzata prin sticla geamului spate, atunci folia aplicata nu trebuie sa obtureze zona luminoasa a lampii.

- Dupa montaj, foliile nu trebuie sa prezinte cute, ruperi sau zgarieturi care sa afecteze vizibilitatea sau sa deformeze optic imaginea. Pe fiecare geam se va aplica marcajul de certificare RAR aferent tipului de folie aplicat si o eticheta specifica agentului economic care sa-l identifice (nume, nr. Autorizatie) si sa precizeze transmitanta finala a geamului.

- Montajul foliilor pe geamurile prevazute cu sisteme de degivrare este permis doar daca acestea sunt incluse in masa sticlei. Nu se permite montajul foliilor pe geamurile prevazute cu sisteme de degivrare aplicate pe sticla.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 6 August 2018