Licitatie pentru locurile de parcare: idee buna sau subiect de scandal intre vecini?

Licitatie pentru locurile de parcare: idee buna sau subiect de scandal intre vecini?
  • Licitatia va fi din 10 in 10 lei
  • Se va face o comisie speciala pentru atribuire
  • Licitatia va fi cu stricare, inscrierea online
Distribuie pe Facebook

Primarul PSD Robert Negoita, baron al sectorului 3, a venit cu o idee noua pentru Romania: locurile de parcare sa fie scoase la licitatie. E vorba de locurile de parcare ale blocurilor, acolo unde oamenii isi parcheaza masinile pe care le folosesc. Noutatea consta in forma de atribuire, aceasta facandu-se prin licitatie.

Primaria Sectorul 3 din Bucuresti a anuntat ca are de gand sa schimbe procedura de atribuire a locurilor de parcare de resedinta. Daca pana acum, cine voia un loc se ducea si achita tariful aferent in fiecare an, sunt sanse sa fim martori unei schimbari majore. Adica atribuirea sa se faca pe baza unei licitatii cu strigare.

Conform regulamentului de atribuire pe baza de licitatie, urmeaza ca Primaria sa marcheze toate locurile de parcare din jurul blocurilor si sa le numeroteze. Ulterior, o comisie formata in acest scop va anunta cetatenii dintr-o anumita zona cand si unde are loc licitatie de atribuire. La licitatie se pot prezenta numai posesorii de automobile care locuiesc in acea zona.

Ca sa te inscrii la licitatie, ai nevoie de urmatoarele documente:

- cerere de atribuire

- document care sa ateste adresa de domiciului

- copie dupa certificatul de inmatriculare al masinii

- document al actului ce atesta dreptul de folosire, daca masin e pe alt nume

- certificat fiscal care sa ateste ca esti cu taxele la zi

- dovada unei polite RCA si a ITP-ului valabil.

Dupa ce ai depus un dosar cu toate aceste documente, ai dreptul sa participi la licitatie. Aparent, aceasta licitatie se numeste LICITATIE ONLINE, insa conform regulamentului nu va fi online, ci va fi cu strigare. Probabil ca inscrierea in licitatie se va putea face online, insa ca sa obtii un loc de parcare, trebuie sa te prezinti la data si locul anuntat de comisia de atribuire.

La licitatie vor fi scoase toate locurile de parcare numerotate si marcate. Daca pentru o scara de bloc, de exemplu, sunt atribuite 20 de locuri de parcare dar sunt inscrisi la acea adresa doar 15 persoane, nu se va face licitatie. Restul de 5 locuri vor fi atribuite altor scari sau blocuri din apropiere.

Daca numarul de inscrieri la licitatie il depaseste pe cel al locurilor disponibile, atunci se va apela la licitatie cu strigare. Pretul de pornire va fi stabilit de primarie. Dupa care urmeaza licitatii cu praguri de cate 10 lei, pana cand nu mai striga nimeni. Dupa a 3-a strigare, locul va fi atribuit celui care a oferit suma cea mai mare.

Din fericire, ideea pare buna. Mai ales ca in zilele noastre sunt multi posesori de masini care ocupa locurile abuziv. Din nefericire insa, vor fi cereri mult prea multe in comparatie cu numarul de locuri. Si, asa cum e normal, vor aparea probleme, discutii si chiar scandaluri intre vecini.

De exemplu, un pensionar care isi tine Loganul pe acelasi loc de 10 ani, platind la primarie, il poate pierde daca un alt vecin ofera pentru acelasi loc o suma mai mare. Sau, pentru cine stie ce loc lipit de scara, dorit de toata lumea, va fi bataie mare si il va obtine cel cu mai multi bani. Dar acesta va fi invidiat de alti vecini care ii vor face zile negre, cum ar fi o cheie pe portiera, un cutit in anvelope si alte lucruri... romanesti.

Asadar, pare sau nu o idee buna sa scoti locurile de parcare la licitatie? Atat cele marcate nou, cat si cele care pana acum au fost ocupate. Tu ce parere ai?

Distribuie pe Facebook
mai multe