MINI, marca britanica ce aniverseaza 55 de ani

MINI, marca britanica ce aniverseaza 55 de ani
  • MINI a fost lansat in 1959
  • International Mini Meeting sarbatoreste marca
  • Modelul original a fost realizat la design de Alec Issigonis
Distribuie pe Facebook

MINI, celebra marca englezeasca suprasaturata de personalitate si atitudine aniverseaza acum 55 de ani de existenta. Si pentru a sarbatori cum se cuvine aceasta cifra rotunda, posesorii de astfel de vehicule s-au adunat la un eveniment dedicat acestei marci.

Primul Mini clasic, produs la Birmingham, a ajuns pe piata la 18 august 1959. Dar nici unul dintre oamenii implicati la acea vreme nu si-ar fi imaginat ca acel concept revolutionar de automobil mic se va transforma într-una dintre cele mai de succes povesti din industria auto a ultimelor cinci decenii si jumatate. Acum 55 de ani, doua modele au fost prezentate publicului în premiera, singurele diferente fiind grila radiatorului, capacele butucului si vopseaua: Morris Mini Minor si Austin Seven. Conceptul designerului Alec Issigonis a fost pe cat de simplu, pe atat de ingenios: mult spatiu interior combinat cu dimensiuni exterioare minime, patru locuri, proprietati perfecte de condus, consum mediu de combustibil si un pret rezonabil. Aceste idei stralucitoare au avut un impact care s-a extins si în secolul XXI.

Filosofia marcii a fost confirmat inca o data la lansarea pe piata a noului MINI în 2001: un concept superior a castigat popularitate într-o gama de forme diferite si ulterior a devenit un reper bine stabilit. De atunci, MINI a combinat valorile clasice ale primelor generatii cu cerintele unui automobil modern. Foarte putine concepte de automobile au supravietuit o perioada atat de îndelungata sau au castigat un nivel comparativ de popularitate - si niciun alt concept nu a fost aplicat unei varietati atat de mari de versiuni precum în cazul MINI.

Mini days

In ziua de azi, gama cuprinde un numar mare de modele: începand cu varianta clasica de caroserie MINI Hatch, portofoliul continua cu MINI Clubman, MINI Cabriolet, MINI Coupé si MINI Roadster, pentru a se încheia cu MINI Countryman si MINI Paceman. În primavara anului 2014, cand a fost lansat noul MINI pe piata, brandul a început un capitol nou al acestei povesti de succes. O varianta complet noua de caroserie va intra în programul de modele cu începere din toamna anului 2014: MINI cu cinci usi.

Primul week-end din luna august a marcat un eveniment monomarca dedicat marcii. Membrii comunitatii de modele Mini clasic si MINI s-au reunit în comitatul Kent pentru a sarbatori a 55-a aniversare a celui mai de succes si mai popular automobil britanic de clasa mica. Pasionatii MINI au fost la fel de impresionati de noua generatie a originalului în segmentul premium al clasei mici, la fel cum au fost si de unii predecesori pe care i-au putut admira la eveniment. Automobilele prezentate au variat de la unele din primele automobile ale marcii, care datau din 1960, la o versiune clasica Mini Clubman Estate si la clasicul 25 Special Edition Mini din 1984, pana la ultimele Mini clasice construite vreodata, în anul 2000.

International Mini Meeting (IMM) a fost organizat pentru prima data în Germania, în 1978 - la acea vreme era un eveniment de camping de trei zile, la scara relativ mica. Popularitatea lui a crescut de la un an la altul, fanii fiind pregatiti sa calatoreasca din ce în ce mai departe, pana cand organizatorii au decis în cele din urma sa-l transforme într-o reuniune internationala. IMM are loc în fiecare an în alta tara, dar se întoarce în Marea Britanie la fiecare cinci ani pentru a marca aniversarea marcii din luna august.

Mini days

Distribuie pe Facebook
mai multe