Mitsubishi a implinit 40 de ani de cand este comercializat in Europa

Mitsubishi a implinit 40 de ani de cand este comercializat in Europa
  • Mitsubishi celebreaza anul acesta patru decenii de cand a intrat pe piata auto din Europa
  • Primul automobil comercializat de japonezi pe Batranul Continent a fost modelul Colt Lancer
  • In 2009, constructorul a lansat primul autovehicul de serie cu zero emisii, modelul i-MiEV
Distribuie pe Facebook

Mitsubishi sarbatoreste 40 de ani de cand a intrat pe piata auto din Europa, ocazie cu care britanicii de la Autocar au facut o trecere in revista a principalelor realizari ale companiei nipone.

Primul autoturism de serie cu numele de Mitsubishi dateaza din 1917, atunci cand Model A a debutat in Japonia. De atunci, au trebuit sa mai treaca peste 50 de ani pentru ca masinile nipone sa vada lumina zilei pe taram european. Se intampla in februarie 1970, anul in care Mitusbishi Heavy Industries Co a format o alianta cu Chrysler si astfel s-a nascut Mitsubishi Motors Corporation.

Patru ani mai tarziu, Mitsubishi Lancer debuta pe piata europeana. Denumit "Colt Lancer", noul autoturism venea in 12 variante, de la motorizarea de baza de 1.2 litri la versiunea de top 1600 GSR, acesta fiind varful de lance cu care compania a atacat sporturile cu motor.

Mitsubishi a implinit 40 de ani de cand este comercializat in Europa

In 1982 a aparut SUV-ul Shogun, cunoscut in alte parti ale lumii drept Pajero, model ce venea cu o serie de noutati remarcabile pentru o masina nipona de serie: servodirectie, suspensie scaun, motoare turbodiesel. Din 1982 si pana in 1989, Mitsubishi a produs Starion, un coupe turbo cu tractiune spate, extrem de puternic. Anii '90 au debutat cu succesorul lui Starion, modelul 3000 GT, un autoturism care ingloba tehnologiile cele mai importante ale companiei la acea vreme. Cu un motor de 3.0 litri de 24 de valve, GT 3000 atingea 100 de km/h in numai 5.2 secunde.

Aceasta decada a fost foarte productiva din punct de vedere al inovatiilor tehnice pentru compania nipona. Astfel, in 1990 japonezii au introdus pe piata primul sistem de control al tractiunii, iar in 1991 sistemul multi-mode ABS. Automobil emblematic in istoria auto, Mitsubishi Lancer Evolution si-a facut aparitia pentru prima data in 1992, fiind anul in care Evo si-a inceput dominatia in cursele de raliuri.

Mitsubishi a implinit 40 de ani de cand este comercializat in Europa

Zece ani mai tarziu, in 2002, compania mama a infiintat Mitsubishi Motorsports Europe, pentru a coordona vanzarile pe piata europeana. Colt a fost primul model revitalizat, in anul 2004, urmat apoi de pick-up-ul L200 si de modelul Colt CZC Cabriolet in 2006. Mitsubishi Outlander a urmat in 2007, alaturi de un nou model Shogun.

In 2009, compania a scos pe piata primul autovehicul de serie cu zero emisii, i-MiEV (Mitsubishi innovative Electric Vehicle), iar anul acesta a iesit pe piata si primul SUV hibrid al japonezilor, noul Outlander PHEV.

Mitsubishi a implinit 40 de ani de cand este comercializat in Europa

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (32) Poze Mitsubishi a implinit 40 de ani de cand este comercializat in Europa
mai multe