Momeala pentru fraieri: BMW-ul cu radar care ii forteaza pe soferi sa o calce este real

Momeala pentru fraieri: BMW-ul cu radar care ii forteaza pe soferi sa o calce este real
  • Masina actioneaza pe A1 si A2
  • Este dotata cu aparat radar si camera video
  • Soferii se plang ca sunt provocati si sicanati
Distribuie pe Facebook

Nu este prima oara cand Politia Rutiera foloseste automobile fara inscriptii pentru a-i surprinde pe soferii care incalca legea. Asemenea masini rechizitionate si date ulterior spre folosinta catre institutii din cadrul MAI au fost utilizate in permanenta, dar acum este prima oara cand soferii o identifica si incep sa-si puna semne de intrebare asupra legitimitatii acestor actiuni. Haideti sa ne lamurim.

La inceput a fost un fel de legenda, cu BMW-ul negru care te provoaca pe Autostrada Soarelui si pe A1 sa o calci, care te sicaneaza, care iti da flashuri, ca apoi sa fi tras pe dreapta de catre un echipaj al Politiei Rutiere. Dupa care au aparut imaginile cu un BMW Seria 5, model E39, aparent cu motorizare 2.5 benzina, echipat cu un aparat radar pe bord. Si, recent, au aparut o multime de confirmari si declaratii din partea soferilor care au fost ademeniti de aceasta masina sa incalce legea si lasati dupa aceea fara permis.

Politia Rutiera foloseste autoturisme fara insemne din totdeauna. Nu putine au fost actiunile din Bucuresti in care soferii erau prinsi incalcand legea cu aparate radar si camere video din masini aparent civile, sau actiunile de pe drumuri europene cu alte masini fara marcaje specifice, precum acest Volkswagen care actioneaza pe ruta Bucuresti-Buzau.

Trebuie stiut ca aceasta practica de folosire a altor masini decat autospecialele cu insemnele specifice politiei se face in absolut orice tara si este perfect legal. De ce? Pentru ca soferii, in special cei din Romania, respecta leaga doar daca trebuie. Adica vor incetini daca primesc flash-uri de pe contrasens, semn ca este radar. Vor incetini si vor respecta legea, doar cand vad o masina de politie si isi vor pune imediat, dintr-o miscare, centura de siguranta, cand vor vedea un agent de politie in intersectie. Dupa care, revin la proastele obiceiuri de incalcare a legii crezand ca sunt invincibili si ca nimeni nu ii vede.

Pentru acei soferi care nu au respect fata de lege si uita repede ce au invatat la Scoala de Soferi, Politia Rutiera a pregatit cateva surprize. Pe cat de legale, pe atat de letale. Respectiv, automobile care par civile, dar in care sunt agenti constatatori si aparate radar omologate, gata sa-i amendeze pe vitezomani.

Este cazul acestui BMW Seria 5 foarte mediatizat, care are numarul de inmatriculare B-31-YTJ. Un cititor care a surprins masina in benzinaria Petrom de la Cateasca pe A1 spune ca politistul alimenta cu benzina si ca motorul parea sa fie un 2.5 benzina. Altii spun ca este un amarat de 520d care are doar 136 cp. Cert este ca masina are suficienta putere ca sa fie folosita ca momeala pentru soferii fraieri.

BMW Politie

Politistul care a venit cu ideea folosirii unui BMW vechi pentru "agatarea" soferilor vitezomani nu a fost deloc tolomac. Ce masina este mereu cea mai rapida de pe autostrada? Ce masina iti da flash-uri in disperare si vine in fundul tau la 50 de centimetri de bara ta? Ce masini fac mereu zig-zag-uri in trafic si se cred miezul? Ce masini sunt cele care incalca legea cel mai mult? Da, ai ghicit: BMW-urile.

Asa ca agentii au primit acest BMW Seria 5 care pare un model vechi de prin 1999 - 2000, o masina cel mai probabil confiscata de la cine stie ce interlop arestat si data spre folosinta acestei structuri care activeaza pe autostrada. Adica ii surprinde pe soferii care depasesc viteza legala, agentul de la bord da prin statie la o autospeciala VW Polo care ii opreste la cativa kilometri si toata lumea este fericita. Lucrurile par a fi, insa, ceva mai grave.

Cateva persoane au declarat pe Facebook ca circulau pe A2 si A1 si au fost provocate de acest BMW. Adica masina a venit in spatele lor, a inceput sa dea flash-uri, i-a sicanat, i-a depasit prin dreapta, fortandu-i sa calce acceleratia pana la 170-180 km/h. Imediat dupa ce "momeala" a fost aruncata, soferul a pus botul ca bibanul si a accelerat, dupa care masina de politia sub acoperire s-a potolit, a inregistrat viteza celeilalte masini si uite asa a venit permisul suspendat.

Un alt cititor spune ca dupa ce a fost sicanat de acest BMW si a inceput sa se alerge cu el prin trafic, un politist din masina a pus pe acoperis un girofar albastru caruia i-a dat drumul si l-a tras pe dreapta, lasandu-l fara permis. Altul spune ca acest BMW a mers in spatele lui 10 kilometri, inainte sa-l opreasca. Si alt sofer, tot cu BMW, spune pe un forum ca aceeasi masina l-a provocat cu claxoane si flash-uri, dar degeaba, ca a tras pe prima banda si a pastrat viteza legala.

Noi suntem de acord cu folosirea unor automobile fara insemne in trafic, daca asta inseamna pastrarea unui trafic mai sigur. Nu stim insa de ce politistii simt nevoia sa-i provoace pe unii soferi prin manevre periculoase, doar ca sa-i faca sa accelereze si sa le ia ulterior permisul de conducere. Din pacate, nu este nevoie de asemenea manevre, ajunge doar sa stai cu aparatul radar pornit pe prima banda ca in cateva minute se vor gasi cativa teribilisti sa treaca pe langa tine cu 180 la ora.

In concluzie, exista masini fara insemne echipate cu radar pe autostrazi. Si pe alte drumuri, sosele, dar si in orase. Deci optiunile unui sofer care incalca legea incep sa fie limitate. Prin urmare, sfatul nostru este unul singur: provocat sau nu, respecta legea. Nu te obliga nimeni sa o calci pana la 180 km/h daca vine unul in spatele tau si te sicaneaza. Daca esti fraier si pui botul, o sa platesti, nu doar amenda, ci si cu permisul. Sau, in unele cazuri, cu viata.

Distribuie pe Facebook
mai multe