Motivul pentru care piesele auto sunt atat de scumpe in Romania. Ce a descoperit Consiliul Concurentei dupa o investigatie la Dacia, BMW si Hyundai

Motivul pentru care piesele auto sunt atat de scumpe in Romania. Ce a descoperit Consiliul Concurentei dupa o investigatie la Dacia, BMW si Hyundai
Consiliul Concurenței a efectuat inspectii inopinate la sediile a sase importatori auto.
Trimite unui prieten

Autoritatea de concurenta detine indicii cu privire la existenta unor intelegeri intre cei sase importatori auto si membrii retelelor lor autorizate de dealeri si reparatori auto, intelegeri care au aptitudinea de a restrictiona accesul concurentilor (unitati de reparații auto din afara retelei autorizate si/sau distribuitori de piese de schimb de calitate echivalenta) la clienti, pe pietele pe care acestia isi desfasoara activitatea, se arata intr-un comunicat publicat marti, 20 mai a.c.

Potrivit documentului precizat anterior, Consiliul Concurentei are suspiciuni ca anumite prevederi contractuale ar putea determina proprietarii sa realizeze operatiuni de intretinere a autovehiculelor si anumite lucrari de reparare a acestora, care nu sunt acoperite de garantie, doar in reteaua autorizata a importatorilor si/sau folosind doar piese de schimb de origine, sub sanctiunea pierderii garantiei autovehiculului.

„Garantia unui autovehicul nu ar trebui conditionata de realizarea unor lucrari care nu intra in garantie si care sunt platite de proprietar doar in cadrul retelelor autorizate sau cu utilizarea exclusiva a anumitor piese de schimb. O astfel de practica este nociva pentru concurenta si prejudiciaza clientii”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In cadrul aceluiasi document se mai spune si ca autoritatea de concurenta la sediile BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz Romania SRL, Hyundai Auto Romania SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA si Euro Inter Trade Corporation SRL, ce comercializeaza marcile Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen si Volvo, respectiv aproximativ 70% din parcul de autoturisme din Romania.

Rezultatul anchetei va fi anuntat la o data ulterioara. In cazul in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, se mai arata in comunicat publicat marti.

Trimite unui prieten