Nu i-a venit sa creada ce vede in fata ochilor. A scos repede camera din geanta si a filmat de aproape masina cu motor 0.8 TDI

Nu i-a venit sa creada ce vede in fata ochilor. A scos repede camera din geanta si a filmat de aproape masina cu motor 0.8 TDI
  • Un Volkswagen XL1 a aparut de nicaieri pe strazile din Olanda
  • Automobilul german consuma, cel putin teoretic, doar 0.9 l/100 km
  • Sub capota din carbon a fost instalat un sistem de propulsie hibrid
Distribuie pe Facebook

Numai 200 de astfel de exemplare exista in lumea intreaga, fiecare echipat cu doua scaune si... un sistem de propulsie care consuma doar un litru de carburant la 100 de kilometri.

Acum mai bine de un deceniu si jumatate, la inceputul anilor 2000, Volkswagen prezenta conceptul unui automobil capabil sa parcurga clasica distanta de 100 de kilometri cu numai un singur litru de carburant.

Interesantul experiment avea sa fie reluat de inginerii germani in 2009 - prin proiectul L1, si, ulterior, reimproaspat, evenimentul Qatar Motor Show 2011 marcand premiera mondiala a celebrului XL1.

Doi ani mai tarziu de la momentul respectiv, in 2013, cel din urma pasea timid pe linia de productie, compania din Wolfsburg anuntand vanzarea a 200 de exemplare la pretul de 110.000 de euro / bucata.

Fiecare XL1 asamblat si livrat de Volkswagen ascundea sub capota un sistem de propulsie hibrid, care combinat un motor electric cu o unitate turbodiesel in doar doua pistoane, de 800 de centimetri cubi.

Puterea maxima de 75 CP ajungea catre roti prin intermediul unei cutii automate cu sapte rapoarte si dublu ambreiaj, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza intr-un timp de aproximativ 11.9 secunde.

Nu performantele au pus insa pe harta lumii automobilul german construit in mare parte din carbon - de unde si greutatea de doar 795 de kilograme, ci consumul mediu de carburant, dupa cum spuneam si anterior.

Conform informatiilor oficiale publicate de compania din Wolfsburg la acel moment, modelul pe care il vei vedea in urmatorul material video parcurge distanta de 100 de kilometri cu numai 0.9 litri de motorina.

Si mai impresionant este ca, in cazul in care soferul opteaza pentrul modul complet electric, celebrul Volkswagen XL1 ajunge sa acopere pana la 50 km inainte ca bateria litiu-ion sa se descarce complet.

Vinovata de aceste reusite fara rival in dustria auto este si caroseria stilizata pentru un maximum de eficienta, care nu dispune nici macar de banalele oglinzi retrovizoare, in locul lor aparand camere de filmat.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 18 Decembrie 2017