Politistul care a murit dupa ce a cazut intr-o groapa era in coloana ministrului de Interne

Politistul care a murit dupa ce a cazut intr-o groapa era in coloana ministrului de Interne
  • Poltistul care a murit dupa ce a cazut intr-o groapa era in coloana oficiala a ministrului de Interne
  • Ministerul Afacerilor Interne a transmis un comunicat de presa la doua zile dupa accident
  • Avea dreptul Gabriel Oprea sa se deplaseze insotit de coloana oficiala?
Distribuie pe Facebook

Bogdan Gigina, politistul de la Rutiera care a murit marti seara dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa, era in coloana oficiala a ministrului de Interne Gabriel Oprea, a confirmat Politia Capitalei printr-un comunicat de presa. O ancheta ce are ca scop gasirea vinovatilor in cazul mortii sale este in plina desfasurare, una dintre datele luate in calcul fiind necesitatea deplasarii in coloana oficiala a vicepremierului Oprea.

M.A.I. a transmis un comunicat la doua zile dupa accident

Potrivit comunicatului dat de Politia Capitalei, agentul circula cu o viteza adaptata conditiilor meteo si traficului, iar groapa era semnalizata. Inca se ancheteaza cauzele accidentelui, insa pana in prezent informatiile par sa nu scoata la iveala niciun vinovat.

Nefericitul eveniment a avut loc marti seara, iar coloana oficiala a fost oprita pentru a i se acorda primul ajutor tanarului agent implicat in accident. Acelasi comunicat spune mai spune si ca vicepremierul Gabriel Oprea a discutat cu secretarul de stat Raed Arafat si cu alti decidenti din conducerea ministerului de Interne pentru a interveni la fata locului.

Informatia protrivit careia agentul se afla in coloana ministrului nu a fost insa confirmata decat la doua zile dupa incident. Masinile M.A.I. au insotit automobilul in care se afla Gabriel Oprea pe ruta Baneasa - PiaTa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda.

Unul dintre liderii sindicali ai politistilor a declarat faptul ca vremea nu era una adecvata pentru deplasarea cu motocicleta, iar cei din Brigada Rutiera ar fi trebuit sa stie ca este pusa in pericol siguranta agentului.

Avea dreptul Gabriel Oprea sa se deplaseze insotit de coloana oficiala?

In Capitala, soferii petrec adesea zeci de minute in plus in trafic din cauza unei coloane oficiale, insa, potriviti legii, ele nu ar trebui sa insoteasca decat anumite persoane, ministrii putand sa-si exercite acest drept doar in situatii deosebite.

Iata care sunt reglementarile din legislatia auto legate de utilizarea unei coloane oficiale:

(1) Politia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.

(2) Se insotesc cu echipaje ale politiei rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza:
a) Presedintele Romaniei;
b) presedintele Senatului;
c) presedintele Camerei Deputatilor;
d) primul-ministru al Guvernului.

(3) In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

Legea ii permite ministrului de Interne sa se deplaseze insotit de coloana oficiala in situatii deosebite, insa mergea de la un restaurant spre casa in jurul orei 19.00, situatie care nu ar fi necesitat insotirea masinii demnitarului de un echipaj al Brigazii Rutiere.

Un detaliu pe care procurorii il vor avea in vedere este faptul ca prin statie a fost auzit un sef al agentului care a murit care ii indemna pe membrii coloanei sa se grabeasca.

Groapa a fost acoperita intre timp

La doar cateva ore dupa accident, groapa de la intersectia dintre Calea Plevnei si Stirbei Voda a fost acoperita de muncitori cu nisip, urmand ca in urmatoarele zile sa fie turnat si asfaltul. Groapa a fost facuta de angajati ai companiei Distrigaz, care au intervenit in zona pentru a remedia o avarie.

Lucrarea ar fi trebuit terminata pana in 21 octombrie, adica la o zi dupa ce politistul a cazut in ea. Cum inca nu a fost pus si asfaltul, ci doar nisipul, lucrarea poate fi considerata intarziata, iar cei de la Distrigaz ar putea avea o parte din vina pentru cele intamplate.

In plus, chiar daca groapa era semnalizata, nu s-a stabilit inca daca marcajele erau puse corespunzator si suficient de vizibile pentru soferi. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au deschis un dosar pentru ucidere din culpa in acest caz.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 22 Octombrie 2015