Probleme cu condusul pe timp de noapte? Farurile sunt de vina!

Probleme cu condusul pe timp de noapte? Farurile sunt de vina!
  • Institutul American pentru Siguranta Rutiera a organizat un test pentru farurile a 31 de masini noi
  • Cele mai multe dintre sistemele de iluminare s-au dovedit neperformante pe timp de noapte
  • Singurul automobil care a reusit un rezultat multumitor a fost hibridul japonez Toyota Prius
Distribuie pe Facebook

Un studiu organizat de Institutul American pentru Siguranta Rutiera a scos la iveala faptul ca cele mai multe dintre sistemele de iluminare oferite pe autoturismele moderne nu reusesc sa se descurce prea bine pe timp de noapte.

Probleme cu condusul pe timp de noapte? Chiar daca ar putea parea oarecum surprinzator, adevarul este ca... nu ochii tai, ci farurile masinii sunt de vina pentru aceasta situatie.

Desi majoritatea companiilor din insturia auto au investit sume uriase in dezvoltarea unor noi tehnologii in acest segment, un studiu organizat recent de Institutul American pentru Siguranta Rutiera a scos la iveala faptul ca cele mai multe dintre sistemele de iluminare de pe modelele moderne nu reusesc sa se descurce prea bine odata cu lasarea intunericului.

Mai exact, din cele 31 de masini luate la testat de catre corespondentul de peste Ocean al EuroNCAP, doar unul singur a reusit sa obtina un calificativ pozitiv, in speta ratingul "bun".

Calitatea farurilor de pe alte 11 automobile a fost catalogata drept "acceptabila", pe cand sistemele de iluminare de pe restul celor 19 modele ofera o performanta fie "marginala", fie "proasta". Cea mai interesanta concluzie a acestui studiu este insa ca farurile dotate cu tehnologia LED nu reusesc intotdeauna sa imbunatateasca situatia. Ba dimpotriva: uneori chiar o pot inrautati.

Testul initiat de IIHS a pus fata in fata 82 de sisteme de iluminare, acestea fiind evaluate in functie de lumina proiectata atunci cand se ruleaza in linie dreapta si curbe moderate / accentuate.

Farurile de pe Toyota Prius V sunt singurele care au reusit sa ii multumeasca pe americani, in timp ce sistemul de iluminare de pe Mercedes C-Class se afla printre marile dezamagiri. Asadar, faptul ca ai scos din buzunar ceva mai mult bani - fie pe tehnologia LED, fie pe o masina premium - nu inseamna neaparat ca vei avea parte de si de un plus de performanta sau eficienta.

Asadar, acestea fiind spuse, iata care sunt modelele puse la incercare de corespondentul de peste Ocean al EuroNCAP si, totodata, care rezultate obtinute de farurile acestora:

  • Masini cu un sistem de iluminare care ofera o performanta buna pe timp de noapte: Toyota Prius V;
  • Masini cu un sistem de iluminare care ofera o performanta acceptabila pe timp de noapte: Audi A3, Honda Accord (versiunea in patru usi), Infiniti Q50, Lexus ES, Lexus IS, Mazda6, Nissan Maxima, Subaru Outback (versiunea construita dupa noiembrie 2015), Volkswagen CC, Volkswagen Jetta;
  • Masini cu un sistem de iluminare care ofera o performanta marginala pe timp de noapte: Acura TLX, Audi A4, BMW Seria 2, BMW Seria 3, Chrysler 200, Ford Fusion, Lincoln MKZ, Toyota Camry;
  • Masini cu un sistem de iluminare care ofera o performanta proasta pe timp de noapte: Buick Verano, Cadillac ATS, Chevrolet Malibu, Chevrolet Malibu Limited (versiunea pentru flote), Hyundai Sonata, Kia Optima, Mercedes C-Class, Mercedes CLA, Nissan Altima, Volkswagen Passat.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 31 Martie 2016