Radarele care masoara viteza medie de pe DN1 sunt o legenda, ele nu exista

Radarele care masoara viteza medie de pe DN1 sunt o legenda, ele nu exista
  • DN1 nu are radare fixe functionale
  • In 2016 nu este asteptat sistemul cu viteza medie
  • Sunt 639 de radare mobile la nivel national
Distribuie pe Facebook

S-au tot zvonit diverse lucruri despre un sistem de masurare a vitezei masinilor care e destul de inteligent incat sa calculeze pe un anumit sector de drum cu ce viteza se deplaseaza un automobil, pentru a vedea daca depaseste sau nu limita legala. Ei bine, Politia Rutiera a declarat oficial ca asa ceva nu exista momentan pe strazile din tara noastra.

Site-ul AvocatNet.ro a cerut din partea Politiei Rutiere o parere coerenta si oficiala cu referire la zvonurile despre instalarea unor aparate menite sa calculeze viteza medie pe DN1. Astfel, IGPR, adica Inspectoratul General al Politiei Romane, a raspuns cat se poate de clar pentru toata lumea, prin subcomisarul Razvan Radoi, care spune ca "In prezent, poliţia rutieră dispune de sistemul fix de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor de pe DN 1, care are asemenea aparate la Baloteşti şi Ciolpani (în judeţul Ilfov), Puchenii Mari, Bărcăneşti, Comarnic şi Sinaia (în judeţul Prahova), însă nu s-a reuşit retehnologizarea şi punerea în funcţiune a acestuia până în momentul de faţă". Adica pe DN1 nu exista radare fixe functionale.

Intrebat despre existenta unui sistem care masoara viteza medie a unei masini, soferii care o depasesc pe un sector de drum urmand sa primeasca amenda, Razvan Radoi a spus ca "intre obiectivele poliţiei rutiere se află şi punerea în funcţiune a astfel de sisteme de monitorizare, dar nu se poate anticipa dacă acest lucru va fi posibil până la sfârşitul anului 2016".

Pe scurt, DN1 nu are radare fixe functionale si nici nu este de asteptat ca in viitorul apropiat sa fie instalat noul sistem ce calculeaza viteza medie. Adica acel sistem care deja functioneaza la vecinii nostri din Republica Moldova, despre care am mai scris in trecut si care, cel mai probabil, a fost sursa zvonurilor despre drumul nostru celebru si aglomerat, DN1.

Insa soferii nu trebuie sa alerge foarte tare acum ca au aflat inexistenta unor sisteme fixe de radar. Deoarece in Romania, autospecialele Politiei Rutiere sunt dotate cu 639 de aparate radar mobile, dintre care foarte multe sunt active pe DN1 inclusiv. In medie, sunt 14 aparate pe judet, insa in Bucuresti sunt 36 si pe autostrazi sunt 24. In plus, nu trebuie sa ne iasa din cap nici amenda pentru viteza, care nu e deloc mica: un punct amenda acum este de 105 lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie.

Vitezomanii pot sa plateasca amenzi de viteza chiar si de peste 2000 de lei, daca depasesc limita legala astfel:

  • depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: 2 sau 3 puncte-amendă, la care se adaugă două puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă trei puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: 6-8 puncte-amendă, la care se adaugă patru puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, la care se adaugă şase puncte de penalizare;
  • depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
Distribuie pe Facebook
mai multe