Raport FEM: Romania are drumuri mai proaste decat tarile din lumea a treia precum Zambia, Mali sau Etiopia

Raport FEM: Romania are drumuri mai proaste decat tarile din lumea a treia precum Zambia, Mali sau Etiopia
  • Romania este codasa Europei la calitatea infrastructurii rutiere
  • Avem drumuri mai proaste decat multe tari din lumea a treia
  • Ocupam locul 120 in lume intr-un studiu al FEM
Distribuie pe Facebook

Raportul anual privind competitivitatea economica intocmit de Forumul Economic Mondial a aratat ca Romania este pe locul 120 in lume din punct de vedere al calitatii infrastructurii rutiere. In fata noastra sunt tari din lumea a treia, precum Zambia, Mali sau Etiopia.

De parca nu era de ajuns ca in 2017 Romania are mai putin de 1.000 de kilometri de autostrada, drumurile noastre judetene/europene, comunale s.a.m.d sunt sub orice critica in anumite zone ale tarii.

Avand in vedere cele mai recente rectificari bugetare, situatia nu are cum sa se imbunatateasca nici pe viitor, insa ca sa vedem exact cat de rau stam, haide sa aruncam o privire peste studiul intitulat "Indexul Competitivitatii Globale", intocmit de specialistii Forumului Economic Mondial.

Acesta arata ca Romania are cea mai proasta rata de absorbtie a fondurilor struturale UE pentru infrastructura si ca in ultimii doi ani am pierdut 15 pozitii. Asadar, in prezent, tara noastra este pe un rusinos loc 120 in lume din punct de vedere al calitatii infrastructurii rutiere.

Ca o comparatie, stam mai prost decat tari din lumea a treia precum Gambia, Tadjikistan, El Salvador, Ghana, Zambia, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Cambodgia, Sierra Leone, Monogolia, Bangladesh, Liberia, Burundi, Nepal sau Zimbabwe.

Paradoxul este ca desi drumurile patriei sunt mai bine cotate decat anul trecut, infrastructura este cea care ne trage in jos. Exemple sunt cu nemiluita, de la autostrazi care o iau la vale la cea mai mica ploaie pana la DN1, o adevarata capcana a mortii pentru sutele de mii de soferi care il tranziteaza in fiecare zi.

Calitatea infrastructurii se numara printre principalii piloni ai competitivitatii economice iar scorul prost al Romaniei obtinut in acest segment, trage puternic in jos pozitia tarii la general. Cat de jos? Ei bine, pe scurt, suntem codasii Europei.

Distribuie pe Facebook
mai multe