S-a razgandit in al 12-lea ceas. Ministrul Mediului elimina regula cu ITP valabil pentru RABLA 2019

S-a razgandit in al 12-lea ceas. Ministrul Mediului elimina regula cu ITP valabil pentru RABLA 2019
  • RABLA 2019 debuteaza pe 5 aprilie
  • Prima de casare ramane neschimbata
  • Masinile vechi nu mai au nevoie de ITP valabil pentru a fi casate
Distribuie pe Facebook

Masura potrivit careia masinile vechi puteau fi casate pentru programul Rabla numai daca aveau ITP valabil a fost eliminata. Ministrul Mediului tocmai a facut mult-asteptatul anunt.

Programul Rabla 2019 ar urma sa inceapa in 5 aprilie si va fi impartit in doua categorii, la fel ca si pana acum: Rabla Clasic si Rabla Plus.

Pentru anul in curs, Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru aproximativ 35.000 de tichete Rabla Clasic iar prima de casare va ramane neschimbata la 6.500 de lei. Una dintre vestile bune este ca autoritatile pun la bataie diverse bonusuri care pot creste prima la cel mult 9.200 de lei.

Spre exemplu, proprietarul primeste 1.000 de lei in plus daca emisii masinii noi sunt de cel mult 96 grame sau 1.700 de lei daca vorbim despre un vehicul cu sistem hibrid.

De cealalta parte avem programul Rabla Plus. Pentru acesta, Ministerul a alocat 93 de milioane de lei, suficient pentru circa 2.000 de masini cu zero emisii sau 4.600 de masini plug-in hybrid. Pentru a incuraja si mai mult achizitionarea de masini prietenoase cu mediul inconjurator, statul acorda un bonus de 45.000 de lei pentru masinile electrice sau de 20.000 de lei la cumpararea unei masini plug-in hybrid.

Numai ca Rabla 2019 era cat pe ce sa fie sortit esecului dupa ce autoritatile au anuntat ca ,incepand cu acest an, masinile vechi trebuie sa aiba ITP valabil pentru a putea fi casate. Masura a fost aspru criticata inca de la inceput, astfel ca acum ministrul Mediului a renuntat la ea.

"Am emis ordinul [...] prin care ITP-ul pentru o masina care sta in curtea unui cetatean sa fie scos. Daca eu am masina in curte nu o sa ma mai duc sa platesc o taxa in plus cand pot sa ma duc sa o dau pentru a achizitiona o masina noua," a declarat Gratiela Gavrilescu.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 1 Aprilie 2019