Scandalul Dieselgate continua: unul din actionarii Volkswagen intenteaza proces producatorului german

Scandalul Dieselgate continua: unul din actionarii Volkswagen intenteaza proces producatorului german
  • Unul din actionarii Volkswagen intenteaza proces producatorului german
  • Fondul suveran norvegian detine o cota 1,64% din capitalul companiei din Wolfsburg
  • Scandalul Dieselgate a inceput dupa ce Volkswagen a folosit softuri pentru manipularea testelor de emisii
Distribuie pe Facebook

Fondul suveran norvegian a anuntat ca se va adresa justitiei din Germania deoarece a pierdut sume uriase in urma izbucnirii unuia dintre cele mai mari scandaluri din lumea auto ai ultimilor ani, Dieselgate.

Cu o valoare estimata la 850 de miliarde de dolari, fondul suveran norvegian este al patrulea actionar al producatorului auto din Wolfsburg.

Desi este cel mai mare fond de investitii din lume si detine 1,64% din capitalul Volkswagen, Norges Bank Investment Management nu are un loc alocat in Consiliul de Administratie al producatorului german, de aceea pe langa masurile reparatorii, doresc sa-si protejeze pozitia si partile pe care le detin la Volkswagen.

Anul trecut, Fondul norvegian declara ca actiunile producatorului auto din Wolfsburg au contribuit la pierderea a 4.9 miliarde de coroane. In Aprilie 2016, Fondul a incheiat un acord cu Guvernul american in urma caruia a primit 10 miliarde de dolari pentru a cumpara inapoi sau a repara masinile afectate de scadalul Dieselgate.

Marthe Skaar, purtatoarea de cuvant a fondului declara: “Am fost sfatuiti de catre avocatii nostri asupra conduitei Volkswagen si ca pot fi actionati in instantele germane. Ca investitor, este responsabilitatea noastra sa asiguram posesiunile noastre in cadrul Volkswagen.”

Scandalul a inceput dupa ce constructorul german a recunoscut ca a folosit softuri pentru manipularea testelor de emisii. A urmat o cadere vertiginoasa a valorii actiunilor sale la bursa, ca mai apoi Volkswagen sa aloce in jur de 16 miliarde de dolari, buget din care sa fie platite daunele decise de instantele din intreaga lume in urma proceselor intentate de terti.

Printre cei mai rasunatori contestatari ai concernului german se afla Departamentul american de Justitie si Comisia Federala de Comert din Statele Unite.

Distribuie pe Facebook
mai multe