Scapam, in sfarsit, de rable? "Romania sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani"

Scapam, in sfarsit, de rable? "Romania sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani"
  • Scapam, in sfarsit, de rable?
  • "Romania sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani"
Distribuie pe Facebook

Romania ar putea scapa, in sfarsit, de rable. Guvernul trebuie "sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani" in schimbul banilor primiti prin PNRR.

Parcul auto al Romaniei si-ar putea schimba complet componenta in urmatoarea perioada de timp. Invitat in cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Ministrul Mediului a declarat ca Guvernul va trebui sa propuna Comisiei Europene, in urma negocierilor pentru Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), "masuri de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani".

Aceasta reprezinta cerinta oficialilor de Bruxelles exprimata in contrapondere cu suma mare proiectata a se investi in Romania in infrastructura de transport. "Nu cred ca e vorba neaparat de taxa, dar de metode de descurajare a acestor masini vechi este nevoie", a dezvaluit Tanczos Barna.

Ministrul Mediului afirma ca posibilitatea introducerii unei taxe pentru masinile mai vechi de 15 reprezinta o "tema foarte noua": "E o propunere, practic, a Comisiei (Europene – n.r.), ca in contrapartida cu investitiile in infrastructura rutiera, Romania sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani. Este o noutate pentru toate ministerele care au fost implicate – si pentru MIPE (Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene – n.r.), si pentru Ministerul Transporturilor, si pentru noi – acest lucru. Este un element pe care trebuie sa-l analizam si va trebui sa venim cu propuneri", a mai declarat Tanczos Barna pentru Insider Politic.

Oficialul roman a mai precizat si ca in foarte multe tari europene se aplica o taxa de poluare si avanseaza posibilitatea unor taxe "diferentiate" sau a unor restrictii la nivel local. "Eu cred ca in orasele mari, cu siguranta, este nevoie de o astfel de implicare a autoritatii locale, ori printr-o taxa diferentiata in functie de poluare, ori de anumite taxe sau anumite restrictii de a intra cu anumite tipuri de masini in anumite zone sau este nevoie de incurajarea parcarii cu mijloacele de transport electrice in detrimentul celor care sunt vechi si care polueaza foarte mult. Deci de asemenea masuri este nevoie. In ceea ce priveste masinile mai vechi de 15 ani, Guvernul, in foarte scurt timp va trebui sa puna pe masa Comisiei o propunere in acest sens. Nu cred că e vorba neaparat de taxa, dar de metode de descurajare a acestor masini vechi este nevoie".

Distribuie pe Facebook
mai multe