Se scumpeste rovinieta? "Cei care folosesc mai mult drumul trebuie sa plateasca mai mult"

Se scumpeste rovinieta? "Cei care folosesc mai mult drumul trebuie sa plateasca mai mult"
  • Se scumpeste rovinieta?
  • "Cei care folosesc mai mult drumul trebuie sa plateasca mai mult"
Distribuie pe Facebook

Guvernul pregateste o schimbare a modului in care se calculeaza rovinieta, a dezvaluit recent Ministrul Transporturilor.

Catalin Drula a declarat in cursul serii de luni, la postul de televiziune Digi24, ca se pregateste o schimbare a modului in care este calculata rovinieta. Noul sistem de taxare va fi aplicat insa doar pentru autovehiculele care depasesc 7.5 tone.

Astfel, traficul greu va fi taxat in functie de distanta si nu timp, ca acum.

"In aproape toata Europa, in 23 din 27 de state membre, se taxeaza folosirea retelelor de drumuri nationale, de autostrazi ale tarilor respective, nu pe timp ca in Romania, unde cumparam o rovinieta valabila o zi, o saptamana, o luna, un an, ci pe distanta parcursa", a afirmat Ministrul Transporturilor la Digi24. Noul sistem de taxare ar putea intra in vigoare la sfarsitul anului 2023 - inceputul anului 2024.

Potrivit lui Catalin Drula, formula de calcul a rovinietei nu va suferi nicio modificare in cazul masinilor mici si va fi platita in continuare in functie de timp.

"Asa este si in Austria, pentru masini mici se plateste vigneta austriaca in functie de timp iar traficul greu plateste pe distanta parcursa. Sunt diverse metode si sisteme, unele implica un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numarul de inmatriculare. Fiecare tara foloseste un sistem diferit".

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 8 Iunie 2021