Se scumpeste rovinieta? "Va fi o discutie asupra nivelului taxei, cat costa per kilometru"

Se scumpeste rovinieta? "Va fi o discutie asupra nivelului taxei, cat costa per kilometru"
  • Se scumpeste rovinieta?
  • "Va fi o discutie asupra nivelului taxei, cat costa per kilometru"
Distribuie pe Facebook

Guvernul pregateste o schimbare a modului in care este calculata rovinieta. O spune chiar Catalin Drula, ministrul Transporturilor.

Nu mai exista niciun fel de dubiu: metoda de calcul a rovinietei va fi modificata, pe viitor, conform unei declaratii recente a ministrului Transporturilor. Schimbarea va viza insa doar traficul greu, vehiculele care cantaresc peste 7.5 tone urmand a plati o taxa nu pe timp, ca la momentul de fata, ci pe distanta parcursa.

"Nu ma gandesc doar eu, se gandeste toata Europa. Este chiar in discutie acum un regulament european, este o obligatie a Romaniei in PNRR tocmai cumva in contrapartida oarecum cu constructia de autostrazi si faptul ca am cerut atatia bani pentru infrastructura, ceea ce este atipic pentru celelalte state membre.

E vorba despre introducerea taxarii traficului greu, a vehiculelor de peste 7,5 tone nu pe timp, ca in prezent, se cumpara o vigneta care este pentru o zi, o saptamana, o luna, un an, ci pe distanta parcursa, ceea ce se intampla deja in Bulgaria, in Ungaria, in total in 23 din 27 state membre. Numai patru state mai sunt pe vinieta ca noi. Transportatorii care au si operatiuni internationale sunt complet familiarizati cu acest sistem. Imediat dupa ce ies peste granitele Romaniei, fie in Ungaria, fie in Austria, Germania, Bulgaria, folosesc acest sistem. Evident, va fi o discutie asupra nivelului taxei, cat costa per kilometru si pe tip de vehicul pe care o vom face in consultare", a spus Catalin Drula.

Ministrul Transporturilor a mai afirmat, totodata, si ca noua metoda de taxare a traficului greu ar putea intra in vigoare din 2023. Pentru vehiculele mici, vinieta va ramane neschimbata. "Nu o vom introduce imediat. In PNRR orizontul este 2023. Deci este o aliniere la sistemul european de taxare pentru traficul greu. Vinieta ramane la fel ca in Austria, spre exemplu pentru vehiculele mici", a mai precizat Catalin Drula.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 25 Iunie 2021