Sejur cu casa in spate: informatii utile despre o vacanta cu rulota

Sejur cu casa in spate: informatii utile despre o vacanta cu rulota
Un mod sigur de a economisi bani in timpul vacantei de vara este concediul petrecut in rulota. Stilul liber de a petrece un sejur oriunde te va duce drumul ti se va potrivi ca o manusa doar in tarile vestice, pentru ca in Romania nici autoritatile locale si nici investitorii privati nu si-au batut capul cu amenajarea parking-urilor pentru rulotisti.
Distribuie pe Facebook

Piata noastra, timida si stagnanta

Sejur cu casa in spate: informatii utile despre o vacanta cu rulota

Desi la inceputul anilor '90, casele pe roti pareau sa ii fascineze pe romani, achizitiile ulterioare au dovedit ca acestea si-au gasit timp de un deceniu utilizari diverse pe post de chioscuri fast-food, magazine "cu de toate" si mai putin destinatii turistice. Cativa temerari incearca insa sa tina fruntea sus prin zone salbatice:

"Eu am dus doua rulote pe terenul unui prieten langa partia de schi Transalpina de la Vidra. Nu sunt prea multe oferte de cazare acolo si scot bani frumusei pe cate un weekend in sezonul de iarna. Am alimentare electrica trasa de la o cabana si apa. In rest, a trebuit sa sap ca sa instalez o fosa septica. Vara le mut la mare, dar tarifele pe litoral sunt oricum in scadere la particulari. Le tin mai mult pentru prieteni", povesteste Alex Popescu, un hunedorean cu inalt spirit de initiativa.

Pretul unei rulote second hand inmatriculata pleaca de la 1500 de euro pentru un model de 2-3 persoane si se apropie de 3500-5000 de euro pentru una de 4 persoane. Piata si preturile raman insa in stagnare, atata timp cat eventualii clienti se lovesc de lipsa parcarilor bine amenajate. In Europa civilizata, vacanta cu rulota este o realitate in nuante de roz.

Mii de parcari pentru rulote in Occident

Sejur cu casa in spate: informatii utile despre o vacanta cu rulota

Un tur prin Europa vestica cu casa pe roti te poate duce la 800 de euro, fara combustibil si vignete, in conditiile in care nu ai de platit decat costurile de campare, intre 20-450 euro, in functie de tara.

De acesti bani beneficiezi de locul de parcare, curent electric, dus, apa calda si toaleta. Italia are 2000 de campinguri pentru rulote imprastiate in toate zonele turistice, cel mai mare fiind langa Roma si insumand aproximativ 10.000 locuri de parcare. In Germania, numarul parcarilor puse la dispozitia rulotistilor este de 2500.

Mii de oferte turistice romanesti, doar 11 parcari

Sejur cu casa in spate: informatii utile despre o vacanta cu rulota

Tara noastra geme de peisaje salbatice, atractii turistice si gastronomice. Desi suntem laudati constant de straini pentru traditii, obiceiuri si peisaje, in 24 de ani, Romania a reusit sa puna la dispozitia calatorilor veniti cu rulota doar 11 parcari speciale. Putine, dar proaste, pentru ca abia ating pragul de jos al cerintelor internationale.

Langa Castelul Bran, exista o parcare in care, pentru 65 de lei/noapte, beneficiezi de electricitate si apa curenta. Litoralul romanesc are o singura parcare de rulote omologata, la Navodari, unde se plateste o taxa de 15 lei/persoana/noapte pentru accesul la utilitati. Cert este ca doar Bacaul, Brasovul, Bucurestiul, Clujul, Navodariul, Sibiul, Targu Mures, Suceava si Timisoara iti ofera sansa de a poposi intr-un camping cu rulota personala.

Ce tip de rulota sa alegi

Sejur cu casa in spate: informatii utile despre o vacanta cu rulota

In cazul in care vrei sa faci o astfel de investitie, cele doua tipuri principale de rulote pentru care poti opta sunt autorulota si remorca. La autorulota este bine sa ii faci trecerea pe GPL pentru a economisi combustibil la deplasarile lungi. Este un vehicul mare, care va avea prostul obicei sa-ti ceara carburant frecvent.

Va trebui sa verifici si greutatea rulotei pe care o achizitionezi. Unele au sasiuri care se incadreaza la limita in momentul in care sunt goale. Ce o sa faci in clipa in care incarci in rulota familia, bagajele, apa din rezervor etc.? Unele rulote-remorca pot fi mai grele decat sarcina admisa de tractiune a automobilului tau. Nu uita de acest detaliu atunci cand intentionezi sa achizitionezi una!

Dotarile din interiorul rulotei (centrala termica, frigider etc.) ar trebui sa fie mixte, atat pe gaz, cat si pe energie electrica. Aceasta pentru ca in unele cazuri, in ateliere autorizate, rulota-remorca poate suporta adaugarea unui rezervor GPL suplimentar care sa te scoata din criza in momentul in care ramai in mijlocul salbaticiei.

Un frigider ideal de rulota este unul care poate functiona atat pe gaz, cat si pe curent electric, iar in cea de-a doua varianta sa poata fi alimentat si la 12 V, si la 220V.

Distribuie pe Facebook
mai multe