Sfaturi pentru a reduce consumul de carburant pe timp de vara

Sfaturi pentru a reduce consumul de carburant pe timp de vara
  • Nu tura motorul inutil
  • Foloseste frana de motor
  • Verifica presiunea din anvelope
Trimite unui prieten

Desi pretul carburantului a scazut in ultimele luni, asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa faci risipa. Tot timpul este o idee buna sa economisesti, iar daca aceasta economie te poate duce intr-o vacanta, cu atat mai bine.

Sunt multe sfaturi cu privire la reducerea consumului de carburant, dar unul dintre cele mai importante are legatura directa cu pedala de frana. Da, pare ciudat, dar este clar ca de cate ori apesi frana, de atatea ori esti nevoit sa accelerezi, iar acest proces duce la un consum mai ridicat. Un stil de condus mai relaxant iti poate aduce un consum mai mic.
Acesta nu este singurul sfat cu privire la reducerea consumul de carburant.
1. Nu tura motorul inutil
Cand conduci ar trebui sa te preocupe nu doar acul kilometrajului, ci si cel al turometrului. Incepatorii sunt tentati sa priveasca tot bordul, dar pentru soferii experimentati e mai important sunetul motorului.
Totusi, pentru un consum mic, este recomandat sa tii sub observatie turatia masinii. Majoritatea conducatorilor auto sunt obisnuiti sa treaca intr-o treapta de viteza superioara cand ating intre 1700 si 2500 de rotatii pe minut. Acest interval este atat de mare pentru ca masinile se comporta diferit, in functie de mai multi factori.
Sfatul este sa incercati sa treceti intr-o treapta de viteza superioara avand o turatie mai mica, dar nu atat de mica incat motorul sa fie subturat si sa tremure, pentru ca in acest caz consumul va creste simtitor.
2. Foloseste frana de motor
Sunt foarte putini soferi care folosesc frana de motor pe timp de vara. Asta pentru ca principalul lucru pe care il stim despre frana de motor este ca se foloseste pe drumuri alunecoase, cu zapada sau gheata.
Totusi, este recomandat sa folosesti aceasta manevra tot timpul si sa eviti pe cat posibil sa utilizezi frana de serviciu. In acest fel, reduci consumul de carburant, iar nivelul de uzura al placutelor de frana va fi, de asemenea, mai mic.
3. Verifica presiunea din anvelope
Este probabil printre ultimele lucruri la care te gandesti atunci cand vrei sa reduci consumul de carburant pe timp de vara. In cazul in care presiunea din roti este mai mica decat valoarea indicata in cartea masinii, consumul de carburant va creste.
Asadar, este recomandat sa tii sub observatie presiunea din roti. Poate unii soferi te vor sfatui sa maresti presiunea din roti mai mult decat scrie in cartea masinii, dar acest lucru nu este recomandat pentru a evita alte incidente neplacute.
4. Cum sa folosesti aerul conditionat
Este aproape imposibil sa renunti la aerul conditionat pe timp de vara chiar daca stii ca acesta creste consumul. Totodata, nici nu este recomandat sa circuli fara el dar, pentru un consum mai mic, ai putea sa tii cont de urmatoarele sfaturi.
In primul rand, cauta locuri de parcare la umbra. In cazul in care nu reusesti si esti nevoit sa te urci intr-o masina care a stat cateva ore bune in soare, incearca intai sa deschizi geamurile, pentru a iesi aerul incins, abia apoi porneste instalatia de aer conditionat. De retinut este sa nu mergi prea mult cu geamul deschis pentru ca asta ar ingreuna masina si ar creste consumul de combustibil.
Un alt sfat este sa folosesti ventilatia masinii pe cat posibil, mai ales seara. Este posibil ca aceasta sa fie suficienta pentru a pastra o temperatura convenabila in cabina.
5. Usor cu acceleratia
Nu este nevoie sa fii motivul pentru care toti soferii din spate claxoneaza la semafor, dar sa fii sigur ca daca vei demara cu scartait de roti, consumul masinii tale nu va fi deloc unul mic.
Daca esti unul dintre soferii care accelereaza continuu pana la 60 sau 70 de km/h si vrei sa scazi consumul in oras, iti recomandam sa accelerezi doar pana la 50 de km/h. Aceasta manevra poate scadea consumul cu pana la o treime fata de obiceiul cu care esti obisnuit.
Asadar, merita sa mergi putin mai repede pentru a consuma cu o treime mai mult?
Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 12 Aprilie 2016