Spaga bihoreana: politistii locali din Salonta care se dadeau de la rutiera

Spaga bihoreana: politistii locali din Salonta care se dadeau de la rutiera
  • Politistii opreau mai ales soferi straini
  • Spagile erau cerute pe fata, spunand ca atat este amenda
  • Politistii au fost interceptati si de DGA
Distribuie pe Facebook

Dupa ce am vazut cazul sefului de politie care conducea masina de escorta a coloanei prezidentiale fara sa fi avut vreodata carnet, credeam ca le-am vazut pe toate. Iata insa un caz pe cat de grav, pe atat de revoltator: 5 politisti platiti din banii publici se dadea de la rutiera si luau spaga de la soferii straini. Numele acestor scursuri ale societatii sunt: Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus.

Conform celor de la eBihoreanul.ro, 5 politisti au fost arestati saptamana trecuta si, ulterior, plasati in arest la domiciliu. Motivul pentru care au fost arestati este unul incredibil: cei 5 politisti locali de la Serviciul Ordine Publica din Politia Salonta, adica Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus, au fost acuzati sa se credeau agenti de la politia rutiera si opreau masini cu numere straine de la ale caror soferi cereau spagi cuprinse intre 100 de lei si 300 de Euro.

Din pacate, vestea cea mai proasta este ca acesti indivizi lucrau de 4 ani in aceasta formula, reusind sa obtina sute de mii de Euro ilicit, din banii de spaga obtinuti cu japca de la soferi. Acestia stateau la panda exact langa sectia de politie din Salonta, intr-o curba, unde opreau diverse masini invocand nereguli si incalcari fictive ale legii, mai ales la soferii straini care nu cunosc legea.

Politisti Salonta arestatiDe la stanga la dreapta: Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus

Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega si Sorin Rus au fost retinuti saptamana trecuta de ofiterii DGA Bihor. Acuzatiile, de luare de mita in forma continuata, au fost formulate initial de procurorii Parchetului Bihor, care au inceput in 2012 o ancheta bazata pe sesizarile din oficiu ale ofiterilor anticoruptie. "Grupati cate doi, agentii pretind diferite sume de bani, in mod special de la cetatenii straini, sub pretextul unor contraventii rutiere a caror constatare nu intra in atributiile lor de serviciu", au notat ofiterii DGA in documentul inaintat procurorilor.

Cei 5 politisti care ar trebui sa respecte juramantul facut si crezul "Siguranta si Incredere" activau exact langa sediul politiei. Aici, mai multi soferi au fost "rugati" sa plateasca spaga pentru a scapa de rigorile imaginare ale legii. De exemplu, un sofer din Rusia a reclamat ca i-au fost luati 200 de Euro, un ungur ca a ramast fara 190 de Euro si 200 de lei, iar un cetatean ucrainean a fost "amendat" cu 300 de Euro.

Dovada suprema ca nesimtirea si lacomia acestor indivizi fara scrupule nu avea margini este cazul unui elvetian, director la compania Nestle. Elvetianul a sosit in Romania in anul 2014 si a fost oprit de duo-ul Kovacs Cristian si de Dorin Pojega sub pretextul ca a depasit limita de viteza, chiar daca agentii falsi nu detineau un aparat de radar. Conform marturiei cetateanului elvetian, politistii i-au cerut 1400 de lei, spunand ca atat este amenda. Cand le-a explicat ca nu are bani decat pe card, cei doi l-au insotit la un ATM ca sa-i scoata. La plecare, elvetianul a cerut un document care sa ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contraventie, ci un bilet scris de mana de unul dintre politisti.

Politisti Salonta arestati

Jurnalistii de la eBihoreanul mai spun ca pe cat erau de lacomi politistii falsi, pe atat erau de precauti. De exemplu, aparatul de interceptare audio-video ascuns de anchetatori in masina cu care acestia patrulau prin Salonta a fost gasit de Nicolae Rus si de Kovacs Cristian si chiar smuls din locul in care fusese montat. Totusi, nu inainte ca acesta sa inregistreze o "amenda" de 20.000 forinti pe care cei doi au negociat-o cu un sofer ramas inca neidentificat, dar si discutiile in care se sfatuiau cum e mai bine sa isi selecteze victimele si sa se fereasca de vreun flagrant.

Chiar daca aceasta grupare a fost oprita, inca nu arestata in puscarie ca toti infractorii, ci din pacate doar la domiciliu, nu putem sa nu ne gandim la un aspect: oare cati or mai fi ca ei? Faptul ca au incalcat legea este un lucru grav si trebuie pedepsit. Ca au luat spaga la fel, ca s-au dat cine nu erau sau ca au abuzat de uniforma, este de neiertat. Insa pentru ca din cauza lor, in toti cei 4 ani de activitate ilegala, zeci sau sute de soferi straini si-au facut o imagine despre Romania noastra cea plina de spagari la tot pasul... este de neconceput. Speram doar ca in scurt timp sa-i vedem dupa gratii, acolo unde le este locul.

Distribuie pe Facebook
mai multe