Taxi, bicicleta sau masina de inchiriat?

Taxi, bicicleta sau masina de inchiriat?
Un citybreak in metropolele europene sau de pe alte continente te poate pune in dificultatea de a alege intre metodele de transport in comun sau cele preferentiale, incluzand taxiuri, biciclete sau masini de inchiriat.
Distribuie pe Facebook

Varianta a doua pare mai avantajoasa din punct de vedere turistic, intrucat iti permite sa "savurezi" cat mai mult din orasul pe care il vizitezi. Cu toate acestea, topurile intocmite de-a lungul anilor arata ca marile metropole pot deveni adevarate babilonii pentru un turist proaspat ajuns in ele.

Pazea, vine taxiul!

Roma si Parisul sunt doua orase in care nimeni nu te-ar sfatui sa te urci intr-un taxi. Daca ai avut ocazia sa ai de-a face cu taximetristii "pirati" din Bucuresti, pregateste-te sa le cunosti rudele mai tupeiste din "Cetatea Eterna" si "Orasul Iubirii".

Ahtiati dupa bacsis, gata oricand sa te insele, taximetristii din Roma si Paris stau si la baza ambuteiajelor din cele doua mari orase. La fel de bine, in Dubai este de preferat sa apelezi la mersul pe jos decat sa mai pierzi o ora negociind pretul calatoriei cu soferul taxiului.

Un taxi in New York este recomandat doar daca soferul prezinta caracteristicile unui localnic. In rest, soferii arabi sau africani din New York se dovedesc extrem de amabili, dar habar nu au unde se indreapta sau unde este destinatia pe care ai solicitat-o. La fel de nauci, dar serviabili se dovedesc si taximetristii moscoviti, cu diferenta ca acestia sunt mai ieftini decat confratii new-yorkezi.

In Zurich, o calatorie cu taxiul te poate lasa epuizat fizic si psihic, in conditiile in care doar 3% dintre taximetristi se dovedesc capabili sa inteleaga cateva cuvinte in engleza. O situatie inversa o vei intalni in Dublin, unde taximetristi inteleg ce le spui tu, dar tu nu poti pricepe o boaba din ce iti explica ei.

Daca vrei un serviciu de taximetrie la cote inalte, apeleaza la taxi cand esti in Londra. Taximetristii de pe malurile Tamisei au iesit pentru a sasea oara pe primul loc in topul mondial al serviciilor oferite cu scoruri de 23% taxiuri imaculate, 27% dintre soferi care cunosc integral Londra si 30% siguranta in trafic.

Sejur pe bicicleta

Chiar si pentru o plimbare pe bicicleta, Parisul sau New Yorkul se dovedesc prea mari pentru a fi acoperite integral si prea periculoase cand vine vorba de orele de varf din trafic.

O metropola unde te poti simti ok in timp ce pedalezi este Beijing. Mersul pe bicicleta este aproape un mod de viata pentru multi dintre cei 12 milioane de locuitori. Amsterdam este o alta capitala unde o bicicleta iti poate oferi mai multa placere in deplasare decat taxiurile si mijloacele de transport in comun.

Barcelona este un oras prietenos cu ciclistii, centrul capitalei Cataluniei fiind inconjurat de un "inel" proiectat pentru turisti, de-a lungul acestuia fiind proiectate multiple spatii de inchiriere si predare biciclete. Pentru 24 de ore platesti o taxa de 16 euro, in timp ce, daca vrei sa faci o rezervare si pentru a doua zi, vei mai adauga doar 10 euro.

In Basel, Elvetia, centrele de inchirieri biciclete sunt aproape la tot pasul cu oferte incluzand biciclete de oras, cursiere sau mountain-bike, ba chiar si biciclete pentru copii. Pe langa tarifele cuprinse intre 22-140 franci elvetieni va trebui sa adaugi si efortul de a invata cateva cuvinte in germana sau franceza, acestea fiind singurele limbi in care te vei putea intelege cu personalul de la centrele de inchiriere.

Trucuri la inchirierea unei masini

Daca obisnuiesti sa vizitezi de doua-trei ori pe an acelasi oras, macar asigura-te ca inchiriezi masina din acelasi loc. Multe companii ofera puncte de fidelitate pentru clientii care revin. Rezervarile online iti pot oferi, de asemenea, reduceri importante: de la preturi de 15-20 de dolari, poti face o economie de 50% daca rezervi masina cu doua-trei saptamani inainte.

Cauta companiile americane care au deschise sucursale in Europa, au preturi mai scazute. De exemplu, 7 dolari/zi la o masina inchiriata acum pentru luna viitoare in Malta sau in Los Angeles. Verifica starea traficului din orasul in care ai poposit.

Praga, Berlin, Stockholm, Varsovia sunt orase ideale in care poti circula cu o masina inchiriata. La polul opus, Parisul, Roma, New Yorkul si Londra sunt metropolele in care mai bine cauti alte solutii de a te deplsa prin oras.

Distribuie pe Facebook
mai multe