Tot ce nu stiai despre piata pieselor auto de schimb - conferinta ADPAR

Tot ce nu stiai despre piata pieselor auto de schimb - conferinta ADPAR
Asociatia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR) - asociatia independenta care are in spate cei mai importanti distribuitori de piese auto din Romania - a luat initiativa de a clarifica confuziile romanilor cu privire la piata pieselor de schimb.
Distribuie pe Facebook
La prima sa intalnire cu presa, ADPAR a fost reprezentata prin presedintele sau, Haralambie Stanciu, si domnul avocat Dragos Paduraru, in calitate de purtator de cuvant.
Reprezentantii ADPAR au descris fara ocolisuri prejudecatile si provocarile cu care se confrunta piata pieselor de schimb:

Prejudecati pe care le au consumatorii despre piesele auto

Prejudecata 1: Piesele originale sunt doar cele care poarta insemnele producatorului de masini.
Raspuns 1: Producatorii de masini apeleaza la producatorii independenti in procesul de fabricatie a unei masini. De fapt, peste 75% (sursa CLEPA) din valoarea unei masini noi este data de componentele produse de producatorii independenti. Aceleasi piese originale sunt comercializate si retelei de dealeri a producatorilor de masini, dar si reparatorilor si distribuitorilor independenti. Comisia Europeana le numeste "produse de origine", CLEPA (Asociatia Europeana a Producatorilor de Piese de Schimb) le numeste OEM si OES, distinctie pe care cea mai mare parte a consumatorilor nu o cunoaste.
Prejudecata 2: Toate piesele care nu sunt originale sunt contrafacute.
Raspuns 2: Piesele de calitate echivalenta sunt certificate de autoritatile abilitate. Ele se potrivesc in momentul in care le instalezi, dar nu sunt asamblate pe masini in procesul de productie. Atunci cand sunt alese de catre soferi, acestia iau in calcul diferite criterii, inclusiv bugetul, gradul de utilizare a masinii sau preferintele personale.
Prejudecata 3: Piesele originale se gasesc doar la retelele de dealeri ale producatorilor de masini.
Raspuns 3: Distribuitorii independenti comercializeaza doua tipuri de piese: "piese de origine" si "piese de calitate echivalenta". Dintre ele, "produsele de origine" - piese originale in limbajul de zi cu zi - sunt comercializate atat de catre reprezentantele oficiale ale producatorilor de masini, cat si de catre distribuitorii independenti.

Prejudecata 5: Piesele produse de producatorii independenti sunt nesigure pentru consumator.

Raspuns 5: Legislatia europeana prevede masuri in ceea ce priveste instrumentele care asigura siguranta pieselor de schimb livrate pe piata. Indiferent de tipul ei (IAM, OES, OEM), o piesa de schimb produsa de un producator independent trece printr-un proces de omologare de catre organismele abilitate.
Oportunitati ale pietei locale si europene

Valoarea pietei nationale a pieselor auto (comercializate atat de catre reprezentantele oficiale, cat si de catre distribuitorii independenti) este estimata la 950 milioane de euro.

Cifra de afaceri a membrilor ADPAR pentru anul 2009 este de 325 milioane de euro.

In anul 2011 ADPAR estimeaza ca piata nationala a pieselor de schimb va inregistra o crestere de 4-5%, care se va baza in special pe dezvoltarea extensiva a segmentului pe care CLEPA il numeste IAM - Independent Aftermarket Manufacturer (piesele produse de catre producatori independenti).

In 2007-2010 s-a inregistrat o scadere a numarului de masini noi inregistrate in Europa (in 2011 numarul de masini noi inregistrate a fost cu 15% mai mic decat cel din 2007 - sursa ACEA). Acest fapt a dus la o crestere a investitiilor in piesele de schimb.

In perioada urmatoare vor iesi din garantie masinile care au fost achizitionate in anii dinaintea crizei economice, ani cu vanzari record pentru piata auto. Spre exemplu, in anul 2007 - an cu vanzari record - au fost achizitionate 4.920.628 masini in Europa in lunile ianuarie-martie, in timp ce in 2011 acest numar a scazut la 4.220.901 (sursa ACEA). Aceste masini achizitionate dinaintea crizei au o vechime intre 3 si 6 ani, iar aceasta este o varsta "profitabila" pentru piata pieselor de schimb.
"Consumatorul trebuie sa stie ca, atunci cand achizitioneaza o piesa de schimb, el are dreptul si optiunea reala de a alege - in functie de buget si in conditiile legii - piese care sunt sigure. Poate alege intre o piesa de calitate echivalenta si o piesa de origine. In plus, chiar si atunci cand cauta piese de origine, el poate alege intre piesele vandute direct de dealeri si aceleasi piese comercializate de distribuitorii independenti, la un pret mai mic decat cel oferit de dealeri. In calitate de Asociatie a Distribuitorilor Independenti, noi ne dorim sa venim in sprijinul soferilor, ajutandu-i in procesul de informare dinaintea achizitionarii unei piese. In acest sens, ADPAR va publica pe site-ul sau o lista a pieselor de origine si de calitate echivalenta comercializate de distribuitorii independenti care sunt membri ADPAR. De ce sa plateasca mai mult consumatorul de rand, in conditiile in care o informare mult mai buna poate sa-i reduca semnificativ costurile?", a declarat dl. Haralambie Stanciu, presedintele asociatiei ADPAR.
Asociatia militeaza pentru incurajarea liberei competitii pe piata pieselor de schimb, sustinand si luptand pentru o piata libera. Misiunea ei este sa informeze distribuitorii si service-urile auto independente despre legislatia industriei de profil, oferindu-le asistenta in utilizarea legala a drepturilor din industrie, pentru a preveni si a respinge situatiile de monopol de pe piata pieselor de schimb. In prezent, asociatia numara 23 membri din toata tara.
Despre ADPAR - www.adpar.ro

Compusa din experti in industria distribuitorilor de piese si a service-urilor auto - cu experienta de mai bine de 15 ani pe piata de produse originale - Asociatia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania s-a infiintat in februarie 2010.
Membrii asociatiei sunt: AD Auto Total S.R.L, Autonet Import S.R.L, Augsburg International Impex S.R.L, Elit Romania Pao S.R.L, International Motors Group S.R.L, Safety Car S.R.L, Active AG Exim S.R.L, Trost Auto Service Technik S.R.L, Auto Solution S.R.L, Unix Auto S.R.L, Inter Cars Romania S.R.L, Patrice International S.R.L, IHR-Services S.R.L, Intercar Services 3001 S.R.L, Prored S.R.L, Proton Auto SRL, Euroest Car SRL, Italoparts SRL, King Auto SRL, Rokor Trading SRL, Prasco S.P.A, Auto Group C.M.B. SRL.

Incepand cu data de 24 februarie 2011, ADPAR a devenit membru al Federatiei Internationale a Distribuitorilor de Piese Auto Aftermarket - FIGIEFA (Federation Internationale des Grossistes Importateurs et Exportateurs en Fournitures Automobiles).

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 22 Iunie 2011