Uite ce se intampla in cazul unei daune totale asupra unui vehicul achizitionat prin Programul Prima Masina

Uite ce se intampla in cazul unei daune totale asupra unui vehicul achizitionat prin Programul Prima Masina
  • Un proiect de Hotarare de Guvern reglementeaza ce se intampla in cazul unei daune totale asupra unui vehicul achizionat prin Prima Masina
  • Ministerul Finantelor va putea sa-si dea acordul pentru ca suma primita de la compania de asigurari sa poate fi utilizata pentru a stinge creditul
  • Daca banca nu a solicitat executarea garantiei, ministerul isi va da acordul ca aceasta sa primeasca integral despagubirea integral doar daca banii sunt folositi pentru stingerea imprumutului
Distribuie pe Facebook

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, bancile care finanteaza achizitii de autoturisme in cadrul programului Prima Masina vor putea utiliza despagubirile primite de la asigurator in cazul producerii unor daune totale asupra masinii.

In primul rand tinem sa mentionam ca acest proiect este elaborat dupa modelul pur romanesc "prima data se intampla si apoi reglementam". Anul acesta a fost inregistrat primul caz de dauna totala asupra unui autovehicul achizionat prin programul Prima Masina, pentru care nu a fost solicitata executarea garantiei de stat.

Banca si posesorul masinii au cerut Ministerului Finantelor acordul pentru a utiliza suma primita de la compania de asigurare pentru a stinge creditul. La randul ei, autoritatea statului nu si-a putut da acordul pentru ca normele de aplicare nu prevad o astfel de posibiliate.

Dar acum, prin acest proiect de Hotarare de Guvern, se reglementeaza exact aceasta situatie. Intr-o operatiune extrem de incurcata, banca cere in primul rand executarea garantiei de stat, reprezentand jumatate din valoarea creditului. Mai apoi, Finantele platesc finantatorului suma, iar doar atunci compania de asigurari va achita despagubirea atat bancii, cat si statului, prin Ministerul Finantelor, proportional cu procentul de garantare aplicat la soldul clientului, dar numai dupa ce le-a trimis vesnicile instiintari.

Pe de cealalta parte, daca banca nu a solicitat executarea garantiei, dar asiguratorul a achitat despagubirea institutiei de credit si suma acopera integral soldul creditului, ministerul isi va da acordul ca banca sa primeasca despagubirea integral. Singura conditia este sa foloseasca acesti bani pentru stingerea imprumutului si sa nu mai solicite executarea garantiei.

In sfarsit, daca totusi banca a depus cererea de plata la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, iar aceasta este in curs de solutionare, Ministerul de Finante isi poate da acordul doar in cazul in care banca retrage cererea de plata si acopera suma restanta a creditului.

Distribuie pe Facebook
mai multe