Unde poti ajunge cu masina in Delta?

Unde poti ajunge cu masina in Delta?
  • Prima oprire, Mahmudia
  • Drum nou pana in Marighiol
  • Dunavat, ultima oprire la volan
Distribuie pe Facebook

Delta Dunarii e un loc pe care ai putea sa-l treci pe lista cu destinatii de vara, zona fiind (inca) neafectata de actiunile tursimului de masa. Daca vrei sa ajungi cu masina aici, s-ar putea ca multi sa te descurajeze, insa adevarul este ca exista cateva variante de drum si cateva localitati in care te poti deplasa fara probleme.

Sa petreci o vacanta in Delta Dunarii e mai usor decat se spune, locuri de cazare sunt suficiente si poti inclusiv sa campezi aici. Daca nu vrei sa te complici cu schimbatul de mijloace de transport si sa nu depinzi de ora la care pleaca acestea, poti lua masina cu incredere.

Prima oprire, Mahmudia

Varianta cea mai la indemana cand esti cu masina in Delta este Mahmudia, un satuc in care localnicii s-au obisnuit si s-au adaptat valului de turisti. Din Tulcea pana aici se ajunge usor; sunt doar 30 de kilometri care se pot parcurge cu masina pe DN 22 A si apoi pe DJ 222 C. Drumul e bun, iar in localitate vei gasi restaurante si unitati de cazare pentru toate gusturile.

Odata ce ai ajuns, poti merge sa vezi ruinele cetatii Salsovia, care a functionat drept castru militar inca din prima jumatate a sec. III. Cetatea a fost, pe rand, locuita si de geti (sec. IV - I a.Chr.), si de romani (sec. IV - VII p.Chr.). Aici se mai vad inca si ramasitele cazematelor din al Doilea Razboi Mondial. Langa Salsovia se afla si observatorul de pasari. Mai poti sa vizitezi si muzeul Casa Pescarului, unde sunt expuse obiecte folosite de lipoveni la pescuit.

Drum nou pana in Murighiol

Unde poti ajunge cu masina in Delta?

La 10 kilometri de Mahmudia, pe DJ 222 C, proaspat reabilitat, se afla Murighiol, un sat unde gasesti multe locuri de cazare pe alese si unde poti vedea cateva obiective interesante.

In Murighiol se afla si ruinele cetatii antice Halmyris - fost port la Sfantul Gheorghe, si manastirea cu acelasi nume. De aici ajungi cu usurinta la lacul Razim si poti admira insula Popina, pe care accesul e interzis deoarece avem de-a face cu o zona protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

De altfel, insula nu este deloc prietenoasa cu vizitatorii; aici se gasesc vaduve negre, serpi de apa si o specie de miriapozi de mari dimensiuni.

Dunavat, ultima oprire la volan

Din Murighiol pana in Dunavat mai sunt 9 kilometri pe care ii poti parcurge cu masina pe DJ 229L. Drumul e bun, iar destinatia potrivita pentru cei care merg in Delta la pescuit. E ultima localitate din zona Deltei in care poti ajunge cu masina.

Atat in Dunavatul de Sus, cat si in Dunavatul de Jos, se gasesc destule locuri de cazare, din care ai de unde alege. Spre deosebire insa de Mahmudia si Marighiol, aici nu prea ai parte de obiective turistice. In schimb, este locul preferat al pescarilor amatori.

Bonus: la Chilia Veche cu bacul

Unde poti ajunge cu masina in Delta?

Tot la volan, insa cu mai multe batai de cap, poti ajunge si la Chilia Veche. Urci masina pe bac la Tulcea si o cobori in satucul-suburbie al orasului Tulcea, Tudor Vladimirescu.

Reprezinta mai mult o varianta pentru soferii aventurieri si care au o masina ce face fata drumului accidentat paralel cu Dunarea. Inainte sa pornesti pe drumul asta, e bine totusi sa te documentezi si sa vorbesti cu localnicii care cunosc zona.

Sunt 66 de kilometri: din Tudor Vladimirescu la Patlageanca, pe langa Sireasa, Ceatalchioi, spre Plauru, pe langa canalul Mila 36, pe langa canalul Stipoc, in Pardina si apoi ajungi in Chilia Veche.

Vorbim de un drum comunal pietruit, de pamant, partial acoperit cu ciment, iar ca sa-l parcurgi vei avea nevoie de 4 - 5 ore. Pentru aceasta portiune, in 2012 s-au demarat procedurile pentru construirea unui drum practicabil; lucrarile nu au inceput inca.

Cu toate minusurile insa, este o ruta spectaculoasa, mai ales datorita peisajului salbatic, iar in zona poti vedea fazani si cai salbatici. In Chilia Veche sunt mai multe posibilitati de cazare, satul isi pastreaza autenticitatea, iar casele lipovenesti au un farmec aparte.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 5 Iunie 2015