ASTRA Asigurari a intrat in faliment, pretul politelor RCA ar putea sari in aer

ASTRA Asigurari a intrat in faliment, pretul politelor RCA ar putea sari in aer
  • ASTRA Asigurari a intrat in faliment
  • Despagubirile vor fi acum acordate de Fondul de Garantare a Asiguratilor
  • Pretul politelor RCA ar putea creste simtitor
Distribuie pe Facebook

Cea mai mare companie de pe piata de asigurari din Romania a intrat astazi in faliment. Insolventa ASTRA, care are in portofoliu aproximativ 4.6 milioane de clienti, s-ar putea traduce printr-o majorare semnificativa a pretului politelor RCA.

Pentru ca nu a reusit sa adune cele 425 de milioane de lei necesare majorarii capitalului, consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis miercuri intrarea Astrei in faliment.

Clientii celei mai mari companii de asigurari de pe piata din Romania, in numar de aproximativ 4.6 milioane, vor fi acum despagubiti de Fondul de Garantare a Asiguratilor, aflat in subordinea ASF.

Vestile nu sunt insa atat de imbucuratoare pe cat par la prima vedere: conform legii in vigoare, plata de catre Fond a creantelor de asigurari stabilite ca fiind certe, lichide si exigibile se face in limita unui plafon de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului aflat in faliment.

Pe de alta parte, sumele pentru despagubiri vin din cotizatiile asiguratorilor. Drept urmare, odata golit prin "generozitatea" celor de la Astra, Fondul de Garantare va trebui umplut de celelalte companii din piata.

Iar acum intervine intrebarea de un milion de dolari - sau poate chiar cu o valoare mai mare de-atat: isi vor reduce acestea marja de profit sau vor prefera sa creasca pretul celor mai populare produse, in speta RCA-ul, pentru a ramane la sfarsit cu la fel de multi bani?

Doar timpul ne poate raspunde la intrebarea in cauza, singurul lucru cert la momentul de fata fiind urmatorul: proprietarul unei masini cu o motorizare de1.5 litri trebuie sa scoata in prezent din buzunare ceva mai mult de 500 de lei. La cat va ajunge in 2016?

ASTRA Asigurari a intrat in faliment

Distribuie pe Facebook
mai multe