Decizie istorica a unei instante din Romania: soferii nu pot fi amendati daca nu au polita RCA la ei

Decizie istorica a unei instante din Romania: soferii nu pot fi amendati daca nu au polita RCA la ei
  • Decizie istorica a unei instante din Romania
  • Soferii nu pot fi amendati daca nu au polita RCA la ei
Distribuie pe Facebook

O instanta din Romania a anulat amenda primita de un sofer pentru neprezentarea politei RCA.

Soferii nu pot fi amendati daca nu au politia RCA la ei. Este decizia unei instante din Romania, care a anulat amenda de 870 de lei primita de un sofer, motivand ca "agentul constatator trebuia sa recurga la o modalitate de verificare alternativa si nu sa se limiteze la constatarea neprezentarii politei de catre petentul oprit in trafic".

"In ceea ce priveste cea de a doua contraventie retinuta in sarcina petentului, potrivit art. 147 alin.1 pct. 1 din H.G. nr. 1391/2006, conducatorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:

1. sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare.

Agentul constatator a aratat ca petentul nu a avut asupra sa nici in format fizic si nici in format electronic polita de asigurare RCA a remorcii, insa, din analiza textului de lege de mai sus, dar si a art. 35 alin.2 din OUG nr. 195/2002, polita de asigurare nu este enumerata in mod expres printre documentele ce trebuie prezentate politistului rutier. Astfel, conform alin. 2 al art. 35 din ordonanta, participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege.

Cu referire la documentele prevazute de alte acte normative, ca urmare a modificarii Normei A.S.F. nr. 20/2017, mai exact a art. 10 alin.1 lit. c, politistul rutier avea posibilitatea interogarii bazei de date cu asigurarile obligatorii pentru a stabili daca petentul detinea sau nu polita de asigurare RCA valabila.

Astfel, art. 10 alin.11 lit. c din Norma 20/2017 prevede ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, se poate face prin oricare din urmatoarele modalitati:

a) polita de asigurare RCA si contractul RCA emise de catre asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, prezentate pe suport hartie sau in format electronic;

b) dovada asigurarii de raspundere civila a vehiculelor, eliberata de catre asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionată in acestea, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene, prezentata pe suport hartie sau in format electronic;

c) informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii.

Rezulta, asadar, ca in cazul neprezentarii politei de asigurare pe suport hartie sau in format electronic, agentul constatator trebuia sa recurga la o modalitate de verificare alternativa si nu sa se limiteze la constatarea neprezentarii politei de catre petentul oprit in trafic.

In lipsa acestor demersuri si in contextul legislativ actual in materia asigurarilor, instanta apreciaza ca nu sunt indeplinite conditiile pentru a fi in prezenta contraventiei prevazute de art. 147 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006, iar procesul verbal de contraventie este netemeinic sub acest aspect.

In consecinta, instanta urmeaza sa admita in parte plangerea formulată de petentul A. si sa dispuna anularea partiala a procesului-verbal de contraventie nr. ______ din 29.10.2020, cu consecinta exonerarii petentului de plata amenzii in cuantum de 870 lei aplicata pentru contraventia prevazuta de art. 147 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006 si sanctionata conform art. 101 alin.1 pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002.

Va mentine in rest procesul verbal de contraventie contestat.

Constata ca nu s-au solicitat in cauză cheltuieli de judecata", se arata in motivarea Judecatoriei Alba Iulia.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 22 Iunie 2021