RCA creste din nou. Spre ce valoare medie se indreapta asigurarea auto obligatorie

RCA creste din nou. Spre ce valoare medie se indreapta asigurarea auto obligatorie
Toamna vine cu noi scumpiri in domeniul asigurarilor auto, mai ales pe segmentul RCA. Groupama Romania, prima companie care a aplicat noile tarife din sezonul toamna-iarna, a majorat cu 7% pretul asigurarii pentru persoanele fizice din tara. Semnalul nu va ramane fara ecou, mai ales ca, pe parcursul ultimelor 12 luni, asiguratorii au afirmat ca pretul mediu al asigurarilor RCA trebuie crescut pentru a asigura rezerva necesara achitarii daunelor.
Distribuie pe Facebook

Incepe cavalcada scumpirilor

Mai putin si mai profitabil, cam acesta pare sa fie trendul in piata asigurarilor, iar Groupama s-a adaptat destul de bine sistemului. In 2013, firma de asigurari cu capital francez a decis ca linia RCA sa nu mai substituie costurile din alte linii de asigurari.

Rezultatul: dupa o scumpire semnificativa, de peste 20 de procente, in primele sase luni ale lui 2014, Groupama a vandut cu 35% mai putine asigurari pe piata decat in prima jumatate a anului trecut, dar a inregistrat un profit de 8,8 milioane lei, fata de gaura de 18,9 milioane lei inregistrata la jumatatea anului 2013.

Metoda aplicata de francezi tinde sa devina o moda in piata, in conditiile in care pretul politelor RCA a inregistrat majorari de pana la 40% in ultimele luni. Insa raul cel mare nu a sosit inca.

Plafonul minim practicat de unele companii de asigurari pentru politele RCA se mentine in jurul valorii de 500 lei. Dar aceasta este doar drojdia de pe fundul paharului, media ridicandu-se undeva spre 700 de lei in prezent, in timp ce pretul cel mai ridicat al asigurarii auto obligatorii este intalnit la Asirom, 856 lei.

Surse din interiorul Asirom sustin insa ca primavara lui 2015 reprezinta un sezon in care pretul mediu al asigurarilor RCA se va apropia de valoarea de 850 de lei, o tinta pe care mai toti asiguratorii o au in vizor de la inceputul acestui an. Ceea ce inseamna inca doua avalanse de scumpiri aplicate asigurarilor obligatorii auto, cel mai probabil la inceput de an si de la 01 martie 2015 incolo.

Conducem prea prost

In piata totala a asigurarilor, segmentul RCA a ajuns la nivelul de 43%, iar stilul de sofat al romanilor si infrastructura rutiera subdimensionata si paraginita din tara incep sa isi spuna cuvantul asupra intregii piete de profil din Romania.

Ultimele statistici arata ca 7% dintre masinile din Romania sunt implicate intr-un accident rutier care activeaza daune platite in contul politei RCA. In restul Europei ne mai depasesc doar britanicii, care lovesc anual 10 masini dintr-o suta, cipriotii care detin recordul cu 128% dintre masini lovite si turcii, cu o rata de 8,2%.

Stilul agresiv de condus al romanilor si lipsa infrastructurii adecvate au dus la cresterea nivelului daunei medii platite de la 5.933 lei, in 2013, la 6.894 lei, in cursul acestui an. O diferenta de aproximativ 1000 de lei care se reflecta strict in rezerva de dauna pe care companiile trebuie sa o prezinte in fata Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Ponderea daunelor acordate pentru accidente cu vatamari corporale este de aproape 20%, iar valoarea despagubirilor medii acordate in aceste cazuri este de aproximativ 64.000 de lei.

Un sistem putred

Pe de o parte asiguratorii vor insista sa duca nivelul minim al asigurarii RCA la plafonul de 850 de lei, in conditiile in care rata combinata a asigurarii este cea mai mare din Europa: de 130%.

Aceasta inseamna o cheltuiala de 130 de lei pe fiecare suta de lei platita la o polita. Greu de crezut insa ca cifra ar reflecta realitatea, in care nicio companie condusa de persoane fara dizabilitati psihice nu ar mentine o activitate cu rata de pierdere de 30%.

Cifrele sunt contrazise chiar si de vanzoleala in piata asiguratorilor care, desi reclama incheierea unor sute de mii de asigurari pentru romanii cu dubla cetatenie ca fiind periculoase pentru sistem, nu dau cu nimic inapoi de a se lupta la sange pe piata respectiva. Sau pe cea interna, de altfel.

Preturi medii in coltul saraciei europene

O comparatie cu restul statelor europene privind nivelul minim al costului RCA ar pica in derizoriu datorita diferentei nivelului de venituri inregistrat in statele occidentale si cel din Romania.

Uitandu-ne in jur insa vedem ca suntem cu tarifele cam la mijlocul clasamentului din zona saraca a Europei. In Croatia, costul minim la RCA este de 201 euro, in Polonia 103 euro si in Ungaria 65 euro.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 7 Octombrie 2014