Soferii care primesc amenzi de circulatie vor plati mai multi bani pe RCA

Soferii care primesc amenzi de circulatie vor plati mai multi bani pe RCA
Parlamentarii au votat, luni, mai multe modificari la Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.
Distribuie pe Facebook

Modificarile adoptate in urma cu doar o singura zi vizeaza si sistemul bonus/malus, prin care se acorda reduceri sau se impun majorari ale primei de asigurare.

Conform noii legi, la articolul 2, punctul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

10. bonus/malus - sistem prin care, pe baza incadrarii in una dintre clasele de bonus sau in una dintre clasele de malus, se acorda reduceri sau se impun majorari ale primei de asigurare, in functie de criterii precum:

a) istoricul de daune platite;

b) natura si severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despagubiri, respectiv vatamari corporale sau decese;

c) conducerea vehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice si/sau a substantelor cu efect pshihoactiv;

d) oferirea unor informatii false la momentul incheierii contractului RCA;

e) contraventiile si sanctiunile aplicate de catre personalul Politiei Romane privind incalcarea regulilor pentru circulatia vehiculelor care conduc la suspendarea permisului de conducere.

Plata in rate a RCA

O alta modificare adoptata de senatori la vizeaza plata in rate a politei RCA. Potrivit noii legi:

11. La articolul 5, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Pentru contractele RCA ofertate ce urmeaza fi incheiate pe o perioada de 12 luni, prima de asigurare se achita integral sau in rate lunare, trimestriale sau semestriale in functie de optiunea asiguratului sau potentialului asigurat; contractul RCA produce efecte si in cazul in care rata primei de asigurare nu a fost platita la termenul convenit intre asigurat/contractant/utilizator si asiguratorul RCA, daca asiguratorul RCA nu si-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA; contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate.

Votul final va fi dat de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Distribuie pe Facebook
mai multe