CNVC 2011: Baia Mare revine pe harta automobilismului sportiv din Romania

CNVC 2011: Baia Mare revine pe harta automobilismului sportiv din Romania
In perioada 20-21 august 2011, la poalele Gutaiului, vor avea loc etapele XI si XII din cadrul Campionatului National de Viteza in Coasta - Dunlop, editia 2011. Vor fi primii pasi in a readuce Baia Mare si Maramuresul pe harta automobilismului sportiv din Romania.
Distribuie pe Facebook
In cadrul unei conferinte de presa, ce s-a desfasurat la magazinul Ambient din Baia Mare - partener oficial al competitiei, cei doi initiatori ai proiectului, Mihai Leu si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, au vorbit despre acest eveniment.

"Ne-am dorit sa reinnodam traditia automobilistica din Maramures, dat find ca, in timp, au existat numeroase manifestari automobilistice foarte iubite aici. Din pacate nu si in ultimul timp. In acest an, cu ajutorul lui Mihai Leu, am reusit sa introducem in calendarul competitional al Federatiei Romane de Automobilism Sportiv (FRAS), o dubla etapa de viteza in coasta. O ramura de sport auto, care pe traseul de la Gutai are o bogata traditie. Daca vom trece cu brio acest test, atunci forul care conduce destinele automobilismului sportiv din Romania, ar putea sa isi dea girul pentru o etapa de Campionat National de Raliuri in Maramures, in 2012" a precizat Catalin Chereches.

Mihai Leu a revenit cu placere in Baia Mare. Il leaga amintiri frumoase si prietenii trainice de Maramures. "In Baia Mare mereu au fost raliuri foarte frumoase si apreciate de toti pilotii. Dupa mai multe discutii cu domnul primar Catalin Chereches, am decis sa incercam sa promovam din nou raliul in Baia Mare, ca etapa de Campionat National. Daca aceaste etape de viteza in coasta vor fi o reusita, atunci anul viitor vom incerca sa introducem o etapa de Campionat National de Raliuri, din nou in Baia Mare. Traseul pe care se va alerga in august va fi de 4-5 km. Din fericire, drumul este bun si am iesit bine la "inspectia" organizata de membrii comisiei de specialiate a FRAS. Vom lansa invitatii si pentru piloti din Ungaria, care speram sa revina, in 2012, la startul etapei de raliu. Ne asteptam la cel putin 50 de concurenti", a spus campionul national de raliuri din 2003.

Despre cursele de viteza in coasta
Etapele de viteza in coasta pot fi considerate niste probe speciale de raliu mai scurte. Asta cu atat mai mult cu cat, in marea lor majoritate, traseele sunt "desenate" pe cate o portiune din probele speciale clasice de raliu. Specificul acestui gen de curse este faptul ca spectatorii pot urmari mai multe treceri (cinci sau sase) pe acelasi sector de drum, fara sa se deplaseze, fapt care le face extrem de populare in unele tari din Europa (Germania, Italia, Franta, Cehia), unde mii de spectatori vin sa urmareasca evenimentele. Cea mai celebra cursa de coasta se desfasoara la Pikes Peak, Colorado, in Statele Unite, insa si Europa are intreceri clasice, precum cursa italiana Trento Bondone, de 17 km, sau Rechberg, din Austria, care are audiente record la fiecare editie.

Din nou, Mihai Leu: "Multi ani traseul din Baia Mare pana in Mara a fost preferatul meu. Niciodata nu am stiut cu ce viteza conduc, dar stiu ca am avut mult timp recordul pe proba din Maramures. Cred ca era cea mai frumoasa proba de raliu din Romania! Viraje stranse, viraje largi, in urcare, in coborare. Locuri in care, efectiv, te desprinzi de pamant! Multi spectatori de-a lungul traseului..."

Etapele din august vor debuta cu un show
Vineri, 19 august, dupa finalizarea verificarilor tehnice si administrative, participantii vor lua "startul" intr-o demonstratie de maiestrie in pilotaj. Traseul ales este in jurul Pietei Revolutiei din Baia Mare.

Cele doua etape din cadrul Campionatului National de Viteza in Coasta - Dunlop 2011 se vor desfasura sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv sub denumirea "Trofeul Maramuresului - Ambient" si sunt sustinute de Primaria Municipiului Baia Mare, in calitate de partener oficial si de Ambient in calitate de partener principal.

Distribuie pe Facebook
mai multe