Sapte concept car-uri impresionante care meritau o versiune de serie

Sapte concept car-uri impresionante care meritau o versiune de serie
DA, ai vazut / citit bine! Astazi aruncam o privire asupra a sapte dintre cele mai impresionante concept car-uri propuse de industria auto, concept car-uri care meritau o versiune de serie, fie ea si extrem de limitata.
Distribuie pe Facebook

Un concept car se naste in principal pentru a demonstra capacitatea unei anumite companii auto de a inova. Un concept car este proiectat pentru a anunta o noua linie de design sau tehnologii viitoare. Un concept car este, din pacate, acel autoturism pe care il admiram timp de cateva zile in cadrul marilor saloane auto ale lumii si care dispare apoi complet din lumea auto.

Din fericire, in functie de numarul, respectiv calitatea comentariilor starnite, unele concept car-uri ajung sa fie transpuse in modele de serie chiar si fara mari modificari. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre urmatoarele care, desi ar fi meritat o versiune de productie mai mult ca alte concept car-uri, nu au ajuns niciodata sa se bucure de acest privilegiu:

  • Citroen GT Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

Daca vine vorba de un concept car care sa merite o versiune de serie fara nici un fel de discutie, atunci primul nume care imi vine in minte este GT-ul rezultat in urma colaborarii dintre Citroen si Polyphony Digital. Creat special pentru cea de-a cincea parte a indragitului joc video Gran Turismo, impresionanta demonstratie de maiestrie a companiei franceze de automobile a depasit insa spatiul virtual si a facut senzatie in cadrul editiei din 2008 a Salonului Auto de la Paris.

In functie de lumea de provenienta, impresionantul GT by Citroen se putea lauda fie cu prezenta unui tren de rulare complet electric, alimentat cu ajutorul pilelor de hidrogen, fie cu serviciile unui propulsor V8 de peste 600 cai putere. Indiferent insa de motorizare, principala atractia a acestei fascinante capodopere pe patru roti a reprezentat-o de departe aspectul sau estetic, atat cel interior, cat si cel exterior.

  • Jaguar C-X75 Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

Dar conceptul GT by Citroen nu este singura veste proasta pe care ne-a dat-o industria auto. Un alt concept car care a fost obligat sa dea cu piciorul sansei de a deveni vedeta drumurilor publice este fascinantul automobil britanic Jaguar C-X75.

Asa cum probabil iti amintesti, Jaguar a promis la un moment dat o versiune de productie a fantasticului C-X75 Concept insa, la scurt timp de la acel anunt, constructorul britanic a renuntat complet la aceasta "misiune". Si foarte rau a facut! Iar motivele sunt cat se poate de evidente: modelul Jaguar C-X75 ar fi fost singurul automobil din lume capabil sa se laude cu un propulsor 1.6 cu turbina si compresor mecanic, propulsor numai bun pentru a pune la dispozitia celui aflat la volan 502 cai putere la 10.000 rotatii per minut!

De asemenea, daca mai aducem in discutie si cele doua motoare electrice ascunde sub caroseria dramatic stilizata, atunci valorile maxime ar fi depasit pragul celor 850 cai putere si 1000 Newton-Metri. Drept urmare, Jaguar-ul C-X75 ar fi avut nevoie de mai putin de sase secunde pentru a accelera de la 0 la 160 km/h, in timp ce viteza sa maxima ar fi depasit pragul celor 354 kilometri pe ora.

  • BMW M1 Hommage Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

La fel cum o versiune de serie a conceptului Jaguar C-X75 ar fi reprezentat cadoul ideal pentru cea de-a 20-a aniversare a legendarului XJ220, asa si o varianta de productie a BMW-ului M1 Hommage Concept putea reprezenta cadoul perfect pentru cele trei decenii trecute de la aparitia pe piata a faimosului supercar bavarez.

Din pacate, nici de-aceasta data nu a fost sa fie, astfel ca prototipul aniversar dezvaluit in premiera mondiala in cursul anului 2008 si-a luat ramas bun de la publicul larg fara a lasa in urma sa vreun... mostenitor. Chiar si asa, noi nu vom uita niciodata conceptul BMW M1 Hommage.

  • Lamborghini Miura Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

Un alt concept car creat special pentru a aduce aminte lumii intregi de un iconic automobil si care, asemeni Jaguar-ului C-X75, respectiv BMW-ului M1 Hommage, nu a avut norocul de a se metamorfoza intr-unul dintre cele mai incitante modele ale secolului XXI este conceptul Lamborghini Miura.

Dezvaluit in premiera mondiala in cursul anului 2006 si proiectat pentru a celebra cea de-a 40-a aniversare a legendarului automobil de inalta performanta din Sant'Agata Bolognese, conceptul Lamborghini Miura iesit din mainile talentatului design Walter de' Silva a reusit sa fascineze cu liniile si formele sale clasice, dar in acelasi timp futuriste nu doar presa de specialitate, ci si publicul larg, fie el iubitorul de automobile sau nu.

  • Cadillac Sixteen Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

Atunci cand vine vorba de un automobil cu o motorizare echipata cu nu mai putin de 16 cilindri, primul nume la care te gandesti este cel mai probabil Bugatti Veyron. Ei bine, supercarul constructorului din Molsheim nu are nici cea mai mica legatura cu modelul pe care urmeaza sa-l aruncam in discutie, si anume conceptul Cadillac Sixteen.

Asa cum o sugereaza si denumirea sa, impunatoarea creatie a americanilor de la General Motors ascunde sub capota un propulsor cu 16 cilindri. Un propulsor cu 16 cilindri in V, capabil sa puna la dispozitia celui aflat la volan ceva mai mult de 1.000 cai putere si 1.350 Newton-Metri. De asemenea, pe langa cifrele inscrise in fisa cu specificatii tehnice, conceptul Cadillac Sixteen mai impresioneaza si prin aspectul sau impozant, ce iese in evidenta in special prin antiteza dintre capota alungita a motorului si portbagajul scurtat.

  • Mercedes Ocean Drive Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

Daca o limuzina cu motorizare V16 nu este insa pe gustul tau, ce-ai zice atunci de o limuzina decapotabila? Dezvaluit in premiera mondiala la inceputul anului 2007, in cadrul Salonului Auto Nord-American din Detroit, conceptul Mercedes Ocean Drive - caci despre el este vorba, avea sa (re)aduca pe buzele tuturor cabrioletele in patru usi.

De asemenea, automobilul constructorului din Stuttgart se mai putea lauda si un propulsor V12 ascuns sub capota, plus un interior accesorizat cu materiale dintre cele mai luxoase, respectiv tehnologii de ultima ora, astfel ca o versiune de productie ar fi facut mai mult ca sigur ravagii printre bogatii planetei. Cu toate acestea, Mercedes nu a dat unda verde proiectului Ocean Drive, astfel ca cei aflati in cautarea unei limuzine decapotabile au fost nevoiti sa se multumeasca cu compromisul oferit de Maybach 62S Landaulet.

  • Volkswagen Golf GTI W12 650 Concept

Concept car-uri care meritau o versiune de serieConcept car-uri care meritau o versiune de serie

Un hot-hatch cu motorizare W12 twin-turbo montata central si capabila sa puna la dispozitia celui aflat la volan nu mai putin de 650 cai putere si 750 Newton-Metri? Oricat de nebuneasca ar putea parea la prima vedere o astfel de idee, ei bine... asa ceva a fost deja pus in practica. Din pacate, vorbim de un simplu concept car. Un concept car care poate accelera mai repede decat poti tu sa ii pronunti numele - Volkswagen Golf GTI W12 650 Concept, si anume in 3.7 secunde.

Si desi ar mai fi multe de spus despre aceasta nebuneasca realizare - iar aici ne referim in special la viteza maxima de 325 kilometri pe ora, suntem mai mult ca siguri ca impresionantul Volkswagen Golf GTI W12 650 Concept nu mai reprezinta deja nici un mister pentru nimeni.

Asadar, acestea fiind spuse, care este concept car-ul tau preferat, pe care ti-ai fi dorit sa-l vezi intr-o versiune de productie?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (21) Poze Concept car-uri care meritau o versiune de serie
mai multe