10 motive pentru care trebuie sa te apuci de automodelism

10 motive pentru care trebuie sa te apuci de automodelism
  • Fara limita de varsta
  • Educatie pentru copii
  • Diverse categorii si discipline
Distribuie pe Facebook

Pasiunea pentru masini nu trebuie sa inceapa la 18 ani, cand iti iei carnetul de conducere. Poate sa inceapa chiar si la 3-4 ani. Insa, in acelasi timp, adultii si-o pot manifesta si altfel, exact ca un copil: cu niste jucarii de oameni mari care iti aduc satisfactii nelimitate.

Fara limita de varsta

Avantajul modelismului, in general, este ca nu are limita de varsta. Daca trebuie sa fii de 18 ani ca sa te urci la un volan real, ca sa conduci o masina radiocomandata nu exista limita inferioara sau superioara. Exista automodele pe care le pot controla si copiii de 4-5 ani, cu viteza pe masura, dar si automodele pentru persoane experimentate care alearga cu peste 200 de km/h. Asta inseamna ca orice copil poate intra de mic spre aceasta pasiune, ajungand ca, de la an la an, sa avanseze ca si performante.

Automodelism

Preturi accesibile

Orice pasiune, hobby, domeniu, incepe de la preturi decente si poate ajunge la preturi fantastice. De exemplu, exista rachete de tenis si de 40 de lei, dar si de 2000 de Euro. Asa cum exista lansete de pescuit care costa 20 de lei sau 1000 de Euro. Asa este si la automodelism. Dar aici, partea buna este ca poti obtine costuri mici chiar si la performante superioare. Poti sa te distrezi la fel de bine si cu un automodel electric care costa 450 de lei, ca si cu unul care costa 2000 de lei. Evident, in functie de buget si preferinte, costurile pot sa creasca.

Automodelism

Educatie pentru copii

Daca intri mai serios in sportul asta, pentru ca poate fi considerat un sport al indemanarii, realizezi ca e o preocupare educationala. Orice sport ii invata pe tineri si copii ca exista nist reguli, ca exista niste arbitri care trebuie ascultati, niste limite si niste respect. Asa este si cu modelismul. Copilul invata cum sa pregateasca masina, cum sa o regleze, cum sa o porneasca, iar la concursuri invata ce inseamna concurenta si fair-playul. Exista educatie in cele mai mici detalii, de la respectarea regulilor de incarcare a unui acumulator, pana la ajutorul pe care i-l poti da unui alt pasionat care si-a uitat aprinzatorul sau alte piese. Iar faptul ca trebuie sa mesteresti mereu la ea, la reglaje, nu face decat sa-i dezvolte imaginatia si priceperea unui copil.

Automodelism

Ocupa loc putin

Mai degraba pentru femeile care-si cearta barbatii ca au pasiuni ce le iau din spatiu, avantajul automodelismului este ca nu necesita mult loc. De exemplu, am un amic pasionat de caiace. Si sta la bloc. Pe hol nu exista dulap, ci exista doua caiace agatate de perete. La automodele e mai simplu: o singura masina necesita doar un set suplimentar de roti, niste scule, baterii, un bidon de nitro. Evident, daca ai modele de scara mai mare, cum ar fi 1:5, e nevoie de un raft intreg din boxa sau camara. Dar chiar si asa, nu este o pasiune care sa-ti ocupe toata sufrageria... Evident, daca pastrezi o oarecare decenta si nu devii obsedat de pasiunea asta. Ceea ce nu e, chiar un lucru rau.

Automodelism

Pasiune

Se poate transforma intr-o pasiune serioasa. Adica dintr-o simpla joaca, atunci cand iesi cu un amic sau cu baiatul sa va dati in parcare, poate deveni un hobby real. Adica te poti inscrie in niste asociatii, cluburi, federatii (daca or exista), poti sa te bagi pe diverse forumuri si grupuri, poti sa participi la intalniri, la evenimente, la competitii. Este un sport nelimitat, care mereu are ceva nou de oferit, totul depinde de gradul de pasiune al fiecaruia.

Automodelism

Performante

Automodelismul poate oferi rezultate serioase in ceea ce priveste performanta sportiva. Pe vremuri, inainte de '89, modelismul era o adevarata preocupare. Se faceau cursuri, existau asociatii si federatii, existau reviste specializate, evenimente, loturi nationale care luau parte la competitii externe, erau campionate nationale, iar sportivii care dadeau dovada de performante erau rasplatiti bine. Acum, lucrurile s-au mai... domolit. Exista si acum competitii, copiii pot deveni de mici campioni, pot participa la concursuri externe si isi pot umple biblioteca cu trofee, cupe si medalii din toata lumea. E mare lucru sa devii cel mai bun in domeniul care iti place.

Automodelism

Drag-race

Automodelismul le ofera satisfactii maxime celor care sunt pasionati de cursele de drag-race. Vorbim aici de curse de drag-race pe distante limitate, masini special realizate pentru asa ceva. De fapt, sunt niste replici exacte la masinile reale de competitie. Care ating 0-100 km/h in doar 1-2 secunde, mai rapide ca cele reale. Si aici sunt clase diverse, in functie de marime, de motorizare. Din pacate, in Romania domeniul drag-race nu este deloc dezvoltat, majoritatea masinilor de vanzare fiind de asfalt sau off-road.

Automodelism

Off-road

Domeniul off-road la automodele este cel mai vast. Exista diverse tipuri de caroserii, de sasiuri, dar si de discipline. Adica sunt masini de viteza pentru off-road, dar si cele de indemanare, numite "crawlere". Poti experimenta viteza unui automodel 4x4, 4x2 sau stabilitatea unui automodel 4x4 cu suspensii uriase si punti mobile, capabil sa abordeze la viteza mica cele mai imposibile trasee. Partea negativa la off-roadul de circuit e ca in Bucuresti nu exista un circuit de acest gen. Cel din Parcul Copiilor a fost distrus, din pacate. Insa trasee de crawlere pot fi realizate usor, oriunde, chiar si in curtea casei.

De circuit

Daca iti plac viteza si indemanarea in egala masura, sigur iti place circuitul. Din pacate, in Romania exista un singur circuit de asfalt, langa Bucuresti. Dar, in functie de clasa si marime, se poate alerga si pe circuite indoor. Sunt curse pe circuit de viteza sau de drift, exact ca in motorsportul adevarat, dar si de anduranta. Iar machetele automodelelor sunt replici incredibile ale masinilor mari, avand aceleasi culori, aceleasi stickere. Practic, oricine poate avea acum un Porsche 917 Gulf...

Automodelism

Viteza uriasa

Foarte multi vor sa obtina viteza mare de la automodelul lor. Si aici exista diverse discipline si categorii. De la masini din clasa mini, care sunt cat palma, pana la cele uriase, 1:5. Poti obtine viteza maxima pe nisip, macadam, asfalt. Poti obtine viteza maxima de la masini cu motor pe nitro, benzina sau electrice. Sunt multe versiuni si combinatii, asa ca undeva te incadrezi cu siguranta. De exemplu, un automodel electric la scara 1:8 detine recordul mondial cu vreo 280 km/h. Altele, captive, depasesc 300 km/h. Insa partea buna la automodelism este ca pana si un exemplar relativ ieftin, care costa cam 1200-1500 de lei nou, la cutie, atinge 80-100 km/h.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze Automodelism
mai multe