5 categorii de soferi care apar in Bucuresti odata cu zapada

5 categorii de soferi care apar in Bucuresti odata cu zapada
  • Mitocanul care blocheaza soseaua
  • Nesimtitul cu semnalul inghetat
  • Sinucigasul cu zapada
Distribuie pe Facebook

Cine circula zi de zi cu masina prin Bucuresti dupa ce a dat zapada este un erou national. Aglomeratie, nervi, soferi imbecili si primar care face lucrurile doar din vorbe. Pentru unii este imposibil sa circule in asemenea conditii si prefera transportul in comun. Iar altii se lupta in trafic cu 5 categorii de soferi care apar o data cu zapada.

1. Mitocanul care blocheaza soseaua

Bucurestiul este genul acela de oras uitat si de autoritati, dar si de Politia Rutiera. Ajunge ca orice autospeciala, orice agent de circulatie, sa stea 5 minute in orice intersectie din orasul asta si poate sa dea sute de amenzi pentru incalcarea legii. Pe de-o parte, politia spera si asteapta ca soferii sa se auto-educe, ceea ce nu se va intampla niciodata de la sine, pe cealalata parte, soferii onesti si cinstiti asteapta ca politia sa-si faca treaba si sa dea amenzi cu nemiluita in randul celor care incalca legea. Momentan, nu se intampla nici una, nici alta.

Si asa apare soferul egoist caruia nu-i pasa ca blocheaza o banda de sosea. Acesti soferi sunt si vara, nu doar iarna, dar atunci cand vine zapada, nesimtirea acestora cunoaste limite ancestrale. De exemplu, pe Mihai Bravu, langa bordura avem masini parcate in spic. In spatele lor, cam 2 metri, este zapada impinsa de plugurile care s-au perindat in mijlocul ninsorii. Aici parcau de obicei soferii nesimtiti cand aveau treaba, pe avarii, dar lasau totusi doua benzi libere de circulatie. Acum, aceiasi soferi, pentru ca nu au chef sa se mai plimbe 5 minute ca sa gaseasca un loc normal, lasa masinile pe avarii direct pe a doua banda, blocand-o. Iar soferii care circula mai au la dispozitie doar banda a 3-a, pe care se inghesuie, formand o uriasa coloana care se misca incet.

Nu, nu intereseaza pe nimeni ca tu nu gasesti loc de parcare si ca ti-e lene sa cauti, inima ta de mitocan egoist dorind sa opreasca exact in fata bancii in care ai treaba. Meriti o uriasa amenda si permisul suspendat pentru blocarea unui drum fara justificare. Daca stii ca zona e aglomerata si ca primarul deszapezeste doar din gura, trebuia sa vii cu metroul. Asa, ramai un sofer nesimtit care merita facut pieton. Asta, in cazul putin probabil in care politia si-ar face treaba.

2. Nesimtitul cu semnalul inghetat

Romanii sunt soferii cu cea mai mare alergie la maneta de semnalizare la nivel mondial, garantat. Indiferent de anotimp. Dar iarna, parca tot mai multi soferi uita sa dea semnal. In special taximetristii care iarna prin puteri nemarginite si sunt mai presus de orice alt sofer, avand propriul cod rutier. Nu conteaza de unde vin, ce banda schimba, ce manevre fac, din ce loc se pun in miscare, nesimtitii cu semnal inghetat s-au inmultit mai ceva ca iepurii.

Un exemplu ar fi taximetristul care tocmai a luat client direct de pe trecerea de pietoni, care asteapta 1 minut sa afle destinatia spusa de client, si care nu se sinchiseste sa dea semnal ca se pune in miscare si iti sare tie direct in fata, obligandu-te sa franezi violent, de parca el ar fi unicul participant la trafic. Nu-l intereseaza, se bazeaza ca toata lumea se fereste de masinile galbene...

Alt caz este cel al smecherului care vrea sa fenteze coloana, asa ca se foloseste de benzile obligatorii la stanga sau la dreapta, dar el o ia inainte. Si tu cand il vezi ca pleaca o data cu tine, crezi ca face la stanga, ca e pe banda speciala de asa ceva. Dar nu, el o ia inainte, ca tine si se suie peste tine ca sa intre pe banda. Iar daca il claxonezi sa-i atragi atentia, tot el se supara, ca de ce nu-i faci loc.

Exemplu sunt cu milioanele, din nefericire. Iar numarul accidentelor care se produc din cauza ca un sofer nu poate face un gest atat de banal, atat de simplu, ca atingerea si miscarea unei manete, este urias. Iar toti acei care nu dau atentie acestui aspect, sunt prea ocupati pe telefon sau se cred stapanii soselelor si nu dau semnal, nu sunt decat niste cocalari.

3. Sinucigasul cu zapada

Imediat dupa venirea zapezii apar sinucigasii. Acei soferi care si-au curatat parbrizul si atat, dupa care au plecat cu masina spre necunoscut. Ok, esti grabit, esti intarziat la munca, dar daca tu pleci si ai masina plina de zapada, luneta plina de zapada, oglinzile laterale pline de gheata, avand vizibilitate doar pe parbriz, esti cu adevarat un sinucigas.

S-a intamplat acum doua zile, exact cand ningea: iese unul cu 5 kilometri la ora de pe o strada laturalnica, minuscula, pe drum principal, direct pe Brancoveanu. Nicio treaba! Nu se asigura, nu se uita, nu opreste, nimic. Degeaba il claxonez eu de zor, dupa ce pun frana, fiind la 1 metru sa ma sui peste el. Ca omul nu vedea nimic pe nicaieri, masina fiind absolut plina de zapada. Omul, desi stia ca nu vede nimic in trafic, s-a suit si a plecat la drum. Sper eu, fara familie. Si a iesit de pe o strada fara prioritate la risc. Daca veneam ceva mai tare sau daca era un camion care nu-l vedea la timp, era impachetat mai ceva ca o shaorma. Totul, ca nu a avut timp 5 minute sa-si curete zapada.

4. Taranul venit la capitala cu lopata

O alta categorie de soferi absolut nesimtiti este cea formata din acei soferi "harnici" care dau zapada sa-si scoata masina direct pe carosabil. Trecem peste faptul ca legea nu le permite cetatenilor sa arunce zapada pe carosabil, fiind obligati sa o arunce pe spatii verzi sau unde nu incurca traficul. Dar cum ramane cu omenia? Adica tu muti zapada direct pe drum, crezand ca masinile care trec pe acolo o vor dizolva sau o vor face invizibila.

Mi s-au intamplat doua situatii iarna trecuta, nu acum. Mergeam pe un drum cu sens unic si o singura banda. Curatat decent de vreun utilaj al primariei. Mergeam constant si la un moment dat se vedea o portiune de zapada intrerupand asfaltul negru. Pentru ca acolo aruncase un taran cu lopata zapada de pe locul sau de parcare, ca sa nu mai faca 3 pasi si sa o arunce peste gard. Am crezut ca zapada este putin si nu am redus viteza, insa era afanata, proaspata, si am simtit cu aluneca masina, intrand cu coltul din dreapta fata intr-un stalp mic.

Cu alta ocazie, tot pe genul asta de strada, alt mitocan arunca ditamai bucatile de zapada inghetata. Dupa ce am trecut cu masina si am lovit cu toate cele pe dedesubt de zapada aruncata de lopata jegosului, m-am dat jos si l-am injurat de toate neamurile. El spunea ca arunca unde vrea muschiul lui, ca primarul trebuie sa adune zapada. Amin.

5. Bossul cu SUV

Posesorii de masini tip SUV sunt cei mai fericiti cand vine zapada. Atunci simt si ei ca a meritat investitia intr-o masina cu garda la sol mare si tractiune 4x4. Si cand vine zapada simt nevoia sa se afirme. Asa se intampla ca stai tu cu alti 140 de oameni in trafic, la semafor, in coloana. Si vine "bajetul" cu BMW X6 pe sina de tramvai, unde e plin de zapada mocirloasa peste care nu se incumeta nimeni in afara de tramvai. Dar el are masina smechera si trece in viteza, stropind toate celelalte masini de pe ultima banda.

Smecherul cu SUV mai face o nesimtire. Nu sunt locuri de parcare? Nu-i nimic, pun masina pe trotuar, acolo unde nimeni nu a curatat zapada si masinile mici nu se incumeta. Fara sa-si dea seama boul ca pe trotuar se chinuie sa treaca pietonii. Dar ce conteaza? El si-a gasit loc exact in fata biroului!

Bossul cu SUV mai face cateva mitocanii. El are masina mare si se foloseste de intimidare. Fie ca vrea sa schimbe banda, fie ca iese de pe un drum fara prioritate, el se baga cu japca, ca e mare si nimeni nu se pune cu el. Asta pana vine un dubist pe Bulgaria si ii impacheteaza nemteasca lui smechera ca un acordeon.

Va rugam mult, dragi soferi din Bucuresti! Nu faceti parte din aceste categorii. De fapt, este extrem de simplu sa nu faceti parte. Trebuie doar sa respectati putin legea si sa aratati respect fata de ceilalti soferi. Asta daca nu sunteti taximetristi, ca ei oricum au propriile legi.

Foto: Greatnews.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe