Schimbare de lege: Soferii care nu dau prioritate la Ambulante, Politie si Pompieri vor face puscarie

Schimbare de lege: Soferii care nu dau prioritate la Ambulante, Politie si Pompieri vor face puscarie
Da, ai citit bine: puscarie! Asa cum face si Voiculescu, cum au facut Elena Udrea, Becali si majoritatea politicienilor PSD. Dar, cel mai probabil, nu in lux si confort precum ei, ci inghesuit cu alti 50 de colegi intr-o camera cat o garsoniera, care ajunge pe timp de vara sa aiba vreo 48 de grade. Numai daca NU acorzi prioritatea ambulantelor, masinilor SMURD sau Pompierilor.
Distribuie pe Facebook

Acum ca te-am facut curios, trebuie sa-ti spunem ca aceasta lege exista intr-un stat normal, civilizat, nu in Romania. Dar si daca ai dat click si ai intrat sa citesti aici, trebuie sa iti tragi singur un semnal de alarma. Daca esti atent la chestiile astea si acorzi prioritate la automobilele cu girofaruri, puteai sa-ti spui singur: Nu ma intereseaza subiectul ca eu oricum dau prioritate, ca asa este normal! Dar daca ai intrat, speriat probabil ca ti s-a intamplat din cand in cand sa nu lasi ambulanta sa treaca, avem vesti proaspete pentru tine: esti un sofer care merita sa infunde puscaria!

Dar, cum suntem in Romania, tara in care furi 500 de milioane, faci prejudiciu de inca 2 miliarde, dar primesti inchisoare cu suspendare, probabil ca nu vei face puscarie si nici nu vei primi amenda. Insa nesimtirea ramane, la fel si mitocania care iti curge prin vene. De ce?

Pai sa presupunem ca toate ambulantele, salvarile SMURD, autospecialele de Politie si Pompieri folosesc semnalele acustice si luminoase exclusiv cand trebuie si cand este nevoie. Ce inseamna nevoia asta? Inseamna, de cele mai multe ori, vieti salvate. Situatii critice in care 5 secunde inseamna o viata intreaga. Inseamna ca, undeva, cineva, se lupta pentru viata lui sau a altuia si ca este nevoie de profesionisti care sa o salveze.

Dar soferii ce fac? In Bucuresti, cel putin, sunt destul de multi care dau dovada de ignoranta, mai multa decat nesimtirea. Adica soferi care fie vorbesc la telefon, fie dau muzica prea tare, fie se cearta si nu aud la timp sirena ambulantei. Am vazut sute de situatii in care se aude ambulanta de la mama naibii, toti soferii se opresc sa o lase sa treaca, dar se mai trezeste un mitocan surd sau chior care nu a vazut-o sa treaca ca si cum ar fi la el in curte, obligand soferul ambulantei sa franeze. Pai ce merita un asemenea sofer daca nu puscaria?

Nu putine sunt cazurile in care asemenea soferi care nu baga de seama sirena unei ambulante sau masini de pompieri au produs accidente grave. Au lovit in plin ambulanta si au rasturnat-o, omorand sau ranind mai grav pacientul. Am vazut si accidente cu masini de pompieri, tot din acelasi motiv: soferii nu au timp sau chef sa mai auda semnalele acustice ale unei masini de interventie.

Soferul roman mai este dintr-un punct de vedere foarte nesimtit. Aude si vede ambulanta blocata in spatele sau, a 2-a sau a 3-a masina, dar nu se misca pentru ca are rosu, de frica ca o sa primeasca amenda. Sau mai sunt soferii care nici nu se sinchisesc sa se compacteze, sa se dea putin in dreapta, ca sa faca loc ambulantei, spunandu-si ca e aglomeratie si ca nu are ce face. Dar, totusi, daca se doreste, chiar si in ambuteiaj acut, se poate face loc fara probleme unei ambulante.

Poate ca soferul nu pricepe foarte clar cum trebuie sa actionezi cand se apropie o ambulanta sau o masina de pompieri. Nu trebuie doar sa opreasca si sa acorde prioritate, trebuie si este normal sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa contribuie la libera trecere. Adica nu trebuie doar sa opresti, trebuie, la nevoie, daca sunt alti nesimtiti in fata ta care nu se dau la o parte ca sa treaca o ambulanta din spate, sa dai flashuri, sa claxonezi, iar cel din fata sa faca la fel, pana cand este liber traseul ambulantei. Orice, ca aceste masini sa isi faca treaba mai departe.

Caravana unui prim-ministru sau chiar a Presedintelui, care vine cu surle si trambite, girofaruri sau motociclete de politie antemergator, este un cacat. CA-CAT! Adica daca s-ar intalni intr-o intersectie tot alaiul de 12 autvehicule al lui Iohannis cu o ambulanta SMURD, ambulanta trebuie sa aiba prioritate! Politicienii si alti demnitari de rang inalt nu au unde sa se grabeasca cu adevarat, nu depinde nicio viata de ei, nu trebuie sa ajunga nici la un jaf, nici la o crima, nici sa stinga vreun incendiu.

Dar de ce este important sa respectam, sa protejam si sa sustinem masinile cu girofaruri aprinse? Pai sa le luam pe rand. De exemplu, ambulantele: poti oricand sa fii tu intr-una din ele sau copilul tau si ai vrea si tu alte masini sa-ti lase calea libera ca sa ajungi mai repede la spital. Pompierii? De unde stii ca nu se duc sa stinga un incendiu la tine acasa sau la maica-ta? Cat despre Politia Rutiera sau Politia Romana in general, cand alearga tare cu sirena si girofarul pornite, poate se duc la scoala la fii-tu unde a intrat unul si ameninta cu un cutit, poate se duc la un accident rutier cu victime sau poate se duc la tine acasa, unde un vecin a vazut pe vizor cum intra hotii...

De ce sa le dai mereu prioritate ambulantelor, pompierilor si politistilor cand sunt in misiune, cu semnalele luminoase si acustice pornite? Pentru ca oricand ai putea sa fii tu cel implicat. Pentru ca oamenii astia salveaza vieti. Pentru ca daca cineva merita respectat si sustinut in tara asta plina de rahaturi si coruptie, acel cineva este fiecare medic, pompier sau politist care si-a dedicat viata sa ne fie noua mai bine. Si macar sa ciulim urechile si sa le facem calea libera putem si noi sa le oferim.

Distribuie pe Facebook
mai multe