De la Mika Hakkinen pentru Romania: ce pot face soferii ca numarul de accidente sa scada

De la Mika Hakkinen pentru Romania: ce pot face soferii ca numarul de accidente sa scada
  • Hakkinen este dublu Campion Mondial
  • Ne-a demonstrat experienta intr-un Mercedes cu anvelope Nokian
  • Viteza redusa, cel mai important sfat
Distribuie pe Facebook

Nu exista pasionat al domeniului auto care sa nu fi auzit de Mika Hakkinen, dublu Campion Mondial de Formula 1. Chiar daca s-a retras, nu sta departe de viteza, circuit si curse, facand consultanta in echipa McLaren de F1. In plus, este ambasador al mai multor branduri si pledeaza pentru siguranta rutiera.

In cadrul unui eveniment pe circuitul Red Bull Ring din Austria, am avut ocazia sa-l cunoastem pe Mika Hakkinen si sa-l intrebam cateva lucruri. Am fost invitati de Nokian, producatorul finlandez de anvelope, aceasta fiind tara originara si a lui Mika. Aici am condus mai multe automobile incaltate cu pneuri Nokian si ne-am urcat intr-un E65 AMG condus chiar de Campionul Mondial, ca sa vedem si noi ce inseamna experienta din Formula 1.

Ulterior am reusit sa stam de vorba cu pilotul finlandez si ne-a raspuns la mai multe intrebari. Insa cea mai importanta pe care o vom dezvolta aici se refera la siguranta rutiera din Romania. I-am spus ca tara noastra este, din pacate, pe primul loc din coada in topul tarilor europeene cu cele mai multe accidente fatale. Iar aceasta "rusine" a cifrelor mari in privinta mortalitatii tine deja de multi ani, asadar e clar ca Romania are un trafic rutier total lipsit de siguranta, in comparatie cu oricre alta tara din Europa.

Care sunt sfaturile lui Mika Hakkinen pentru soferii romani, intr-o tara fruntasa la accidente rutiere grave? Asta a fost intrebarea la care Mika Hakkinen ne-a raspuns.

"Sunt multe sfaturi pe care as putea sa le dau in ceea ce priveste siguranta rutiera. Dar vi le voi spune pe cele mai importante. In primul rand, viteza. Respecta limita de viteza, deoarece nu este pusa degeaba. Nu ai nimic de demonstrat pe strada, mergi incet, nu depasi limita de viteza. In al doilea rand, pastreaza distanta fata de masina din fata. In al treilea rand, concentreaza-te pe condus. Nu mai face si altceva atunci cand conduci, esti la volan, asta trebuie sa faci, nu sa vorbesti la telefon sau sa te uiti in alta parte. Si, evident, asigura-te ca ai masina echipata cu anvelope de calitate care sa-ti ofere siguranta la franare si aderenta maxima."

Mika Hakkinen

Ca sa dezvoltam putin, daca fiecare sofer ar urma aceste sfaturi simple, cu siguranta am avea mai putine accidente. De exemplu, soferii romani simt mereu nevoia sa conduca foarte aproape fata de cel din fata. De ce? Daca masina din fata franeaza brusc si are frane mai bune, cel din spate poate sa produca un impact mortal. Concentrarea la volan este un alt subiect de discutie, foarte potrivit pentru soferii romani. Multi soferi sunt mult prea ocupati ca sa mai conduca masina: ba vorbesc la telefon, ba stau pe Facebook, ba se machiaza, mananca, fac orice altceva si lasa condusul pe plan secundar. Daca ne-am concentra exclusiv pe condus, am putea sa evitam eventuale incidente care ne apar in fata. Cat despre viteza excesiva... cu totii stim ca absolut toti soferii romani s-au nascut piloti de curse, trebuie sa mearga mereu tare. Aici insa trebuie sa lucreze Politia Rutiera cu amenzi mult mai mari, altfel, nu se vor invata niciodata de capul lor vitezomanii...

Poate ca data viitoare cand esti la volan, te vei gandi la ce a spus un om care sa conduca cu 350 km/h era jobul lui zilnic. Un om care a cunoscut absolut toate tainele vitezei si ale aderentei, ale franarii si ale fortelor gravitationale, un om care a avut zeci de accidente si care a avut zeci de victorii, dar si doua titluri mondiale in Formula 1. Daca omul asta iti spune ca e bine sa conduci legal si sa pastrezi distanta fata de masina din fata daca vrei sa ajungi acasa in siguranta, poate ca il vei asculta.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Formula 1 DATA PUBLICĂRII: 29 Septembrie 2017